« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SNOWBIRD

Kanadski student poletio pomoću "ornitoptera"

Student sveučilišta u Torontu, inspiriran skicama Leonarda da Vincija, uspio je ostvariti svoj projekt i poletjeti "ornitopterom", zrakoplovom na pedale koji maše krilima kao ptica

Ornitoper
Više o

Kanada

,

let

,

rođeni 29. rujna

,

29. rujna

Todd Reichert je prošlog mjeseca u Tottenhamu, pokraj Toronta, uspio letjeti u svom "ornitopteru" koji je nazvao Snowbird (Snježna ptica), priopćilo je sveučilište u petak. Reichert, pilot i voditelj projekta, budući doktor strojarstva, uspio je pedaliranjem ostati u zraku 19,3 sekunda i preletio udaljenost od 145 m, prosječnom brzinom od 25,6 km/h, ističe sveučilište.

Za usporedbu, motorni zrakoplov braće Wright bio je u zraku tek 12 sekunda na svom prvom povijesnom letu 1903. godine i preletio 37 metara. Reichertov pothvat koji je ovjekovječen na videosnimci, pratio je predstavnik Međunarodne zrakoplovne federacije (FAI) koji će potvrditi let na idućoj sjednici u listopadu.

Letjelica je teška tek 43 kilograma, ali su mu krila, raspona 32 metra, široka koliko i Boeinga 737. Izrađena je od karbonskih vlakana i drva balze (Ochroma pyramidale). Da bi se vinula u zrak morao ju je povući automobil, ali je Reichert poslije preuzeo upravljanje i uspio je 15 puta zamahnuti krilima.

Todd Reichert je time ostvario stari ljudski san, ovjekovječen u skicama talijanskog genija Leonarda da Vincija koji je dizajnirao niz mehaničkih uređaja koji su bili ispred svog vremena. Njegovi slavni nacrti ornitoptera potječu, kako se vjeruje, iz 1485. godine.

Reichertova letjelica nije prva koja je uspjela letjeti na ljudski pogon, ali je prva koja "maše krilima". U projektu je sudjelovalo više 30 studenata sa tehničkih sveučilišta u Torontu, francuskom Poitiersu i nizozemskom Delftu. (hina/metro-portal)

25.09.2010. 09:35:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh