« Fun
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
spašava zemlju

Kanadski milijarder krenuo u svemirsku misiju

Guy Laliberte poletio je u srijedu u orbitu kako bi održao performans na Međunarodnoj svemirskoj postaji

(Wikipedia)
Više o

Međunarodna svemirska postaja

,

svemirski turizam

,

turist u svemiru

,

svemirski turist

,

svemirska postaja

,

svemirski performans

Kanadski milijarder Guy Laliberte još je u lipnju najavio da krajem rujna planira posjetiti Međunarodnu svemirsku postaju. U srijedu je konačno poletio na ruskom svemirskom brodu. Laliberte je treći stanovnik Quebeca u svemiru, ali i prvi kanadski svemirski turist. Ukupno je u svijetu sedmi po redu turist u svemiru.

Taj 50-godišnji osnivač svjetski poznatog Cirque de Soleil, u kojem je godinama nastupao kao gutač vatre, platio je više od 35 milijuna dolara za privilegij da odleti na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).

Laliberte je poletio na Sojuzu s kozmodroma Bajkonur u kazahstanskoj stepi zajedno s američkim astronautom Jeffreyem Williamsonom i ruskim kozmonautom Maksimom Sergejevim. Laliberte je rekao da namjerava svojim svemirskim putovanjem skrenuti pozornost svijeta na sve veći manjak pitke vode.

Na problem pitke vode Laliberte će skrenuti pažnju prvim umjetničkim performansom iz svemira. Socijalno osviješteni projekt bit će održan paralelno u 14 svjetskih gradova i na svemirskoj postaji, pri čemu će svaki grad imati vlastitu temu povezanu s vodom. Na popisu ljudi koji su do sada potvrdili svoje sudjelovanje nalaze se Al Gore, Shakira, Peter Gabriel, U2, Cirque du Soleil i drugi. (hina/metro-portal)

30.09.2009. 10:48:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh