« Život
objavljeno prije 9 godina
EH, DA ...

Kanabis je najkorištenija droga u Europi

Kanabis je najkorištenija droga u Europi, a potražnja za heroinom stagnira, navodi se u godišnjem izvješću o stanju s drogama u 28 zemalja EU

Čudi li vas ova informacija?
Čudi li vas ova informacija? (Shutterstock)
Više o

kanabis

,

droge

,

sintetičke droge

Prošle godine u Europi su se tjedno otkrivale dvije nove droge, tako da je ukupno 450 takvih supstanci koje agencija nadgleda. Njihov broj je tako narastao zbog velikie količine dostupnih sintetskih droga.

"Složenost problema droga sada je daleko veći, a mnoge od današnjih droga prije 20 godina bile su praktički nepoznate", rekao je predstavnik uprave EMCDDA Joao Goulao.

"Granice između starih i novih droga postaje sve teže definirati budući da nove supstance sve više oponašaju kontrolirane droge", dodao je.

EMCDDA navodi da je oko 19,3 milijuna odraslih koristilo kanabis prošle godine. Dok je tijekom prošlog desetljeća upotreba kanabisa pala u Njemačkoj, Španjolskoj i Britaniji, njezin porast zabilježen je u Bugarskoj, Francuskoj, Danskoj, Finskoj, Švedskoj i Norveškoj.

Agencija je također izvijestila i o sve većem krijumčarenju heroina "južnom rutom", koja počinje u Iranu i Pakistanu i dolazi u Europu kroz zemlje na Arapskom poluotoku te istočnu, južnu i zapadnu Afriku.

Osim sve veće raznovrsnosti ruta i metoda za krijumčarenje opijuma, problem dodatno usložnjava činjenica da se "ključne faze procesa proizvodnje heroina sada odvijaju u Europi", izjavio je ravnatelj agencije Wolfgang Goetz.

05.06.2015. 10:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh