« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
hrvatske autoceste

Kalmetin pomoćnik besplatno se vozio autocestom

Igor Maly privatno je koristio besplatni HAC-ov ENC iako ga mogu imati samo službena vozila te tvrtke

(Jakov Prkić/Cropix )
Više o

Božidar Kalmeta

,

HAC afere

,

Igor Maly

,

Zdravko Livaković

Klupko malverzacija u Hrvatskim autocestama nedavno se počelo odmotavati, a gotovo svakodnevno stižu nove informacije o sumnjivom trošenju novca zaposlenika ove državne tvrtke, ali i zaposlenih u nadležnom ministarstvu.

Index.hr tako doznaje da se pomoćnik ministra Božidara Kalmete, Igor Maly, od početka 2007. pa sve do 3. rujna ove godine autocestom vozio besplatno. Koristio je besplatni HAC-ov ENC broj  te napravio troškove cestarine u vrijednosti 12.824,00 kuna.

ENC koji je koristio Maly mogu imati samo službena HAC-ova vozila, na njih nitko drugi nema pravo pa tako ni pomoćnik ministra.

HAC ne plaća cestarinu sam sebi, ali ipak mora platiti državi PDV koji se obračunava kod svakog prolaza. Također, ministrov pomoćnik nije vozio HAC-ovo službeno vozilo, već je sporni ENC korišten za privatno vozilo.

Najnovijim sumnjama na malverzacije u HAC-u čude se svi visokopozicionirani dužnosnici te tvrtke i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Tako je državni tajnik u Kalmetinom ministarstvu i predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih autocesta Zdravko Livaković sinoć u emisiji Otvoreno izjavio da je normalna praksa u cijeloj Europi da članovi Uprave takve tvrtke voze skupe automobile koje su im kupili kooperanti.

Index je jučer objavio fotografije Livakovića u skupom Audiju A6 snimljene na naplatnim kućicama kraj Zadra, na što je Livaković kazao da se on na tim snimkama ne prepoznaje iako i blagajnici na tim naplatnim kućicama tvrde da ga često viđaju u spomenutom Audiju i da ga on vozi osobno.

Livaković je na kraju ipak izjavio da ga u skupom Audiju koji je kupio Viadukt voze samo ponekad, kad je njegov službeni auto na servisu.

20.10.2009. 10:13:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh