« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
znanje za sve

Kakvo obrazovanje trebamo za budućnost?

Na okruglom stolu UNESCO-a za unapređenje obrazovanja u Parizu sudjeluje i Hrvatska

(Getty Images)
Više o

UNESCO

,

Koïchiro Matsuura

,

"Kakvo obrazovanje trebamo za budućnost"

,

Dražen Vikić Topić

Na okruglom stolu pod nazivom "Kakvo obrazovanje trebamo za budućnost", što se održava 9. i 10. listopada u Parizu, u okviru 35. zasjedanja Generalne skupštine UNESCO-a, hrvatski državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Dražen Vikić Topić upoznao je 70 ministara i državnih tajnika s razvojem i reformama osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja u Hrvatskoj.

Državni tajnik je pritom izvijestio kako su u Hrvatskoj postignuti zapaženi rezultati u širokom uključivanju u kvalitetno obrazovanje svih grupacija društva, posebice Roma, nacionalnih manjina, imigranata i osoba s posebnim potrebama, kaže se u priopćenju iz Ministarstva znanosti.

Ministri su raspravljali o tome kako osigurati jednak pristup obrazovanju za sve učenike i studente, kako promicati obrazovanje za socijalnu koheziju i ekonomski razvoj i kako u obrazovne procese uključiti osjetljive grupacija društva, primjerice djecu s posebnim potrebama.

Posebna je pažnja, zbog globalne ekonomske krize, posvećena mogućnostima cjeloživotnog obrazovanja kao mogućnosti za ublažavanje posljedica krize, a naglašeno je i obrazovanje za održivi razvoj što se nameće zbog sve izraženijih klimatskih promjena.

Na ministarskom okruglom stolu, što ga je otvorio generalni tajnik UNESCO-a Koichiro Matsuura, sudionici su podsjetili da je obrazovanje osnovno ljudsko pravo, kao i da svi trebaju imati jednake mogućnosti za obrazovanje, što potvrđuje članak 26. Deklaracije Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima. (hina/metro-portal)

09.10.2009. 23:03:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh