« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Kakvo je to ponašanje uzornih akademika?

Kulturni rat generala Adolfa Dragičevića

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

HAZU

,

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

,

akademici

,

akademik Dragičević

,

Adolf Dragičević

,

uvrede

Uslijed opetovanih, do sada najgrubljih uvreda akademika Adolfa Dragičevića na račun Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), njezinih tijela i članova, HAZU je danas priopćio da se protiv Dragičevića već vodi postupak pred Akademijinim Etičkim povjerenstvom, o rezultatima kojega će javnost biti upoznata kada povjerenstvo završi s radom.

U priopćenju stoji da Dragičevićevo pismo od 13. listopada koje je, nazvavši ga "Otvoreno protestno pismo i opomena pred tužbu", uputio Predsjedništvu i Upravi HAZU-a, nije prvo, već treće takvo pismo u kojemu iznosi objede, uvrede i prijetnje na HAZU, njezino Predsjedništvo, razrede, predsjednika i Upravu, a da se od prethodna dva razlikuje samo po tome što sadržava do sada najgrublje uvrede.

Ne želeći komentirati zadnje pismo prije nego što to učini Predsjedništvo, HAZU u podsjeća na dosadašnje zaključke Predsjedništva o slučaju akademika Dragičevića, koji u zadnjem pismu svoje kolege akademike naziva luđacima, šarlatanima i kvaziznanstvenicima koji napadaju njegova objavljena djela, te ga sustavno zlostavljaju i maltretiraju, zbog čega najavljuje tužbe.

Predsjedništvo je tako u rujnu 2007. raspravljalo o Dragičevićevim opetovanim izjavama da je Akademija zaostala, da ne prati suvremene znanstvene tijekove, da su gotovo svi njezini članovi nesposobni, nekreativni, beznačajni po svojim znanstvenim i umjetničkim dostignućima, te da to sve upućuje na konačni cilj da se HAZU treba srušiti.

Predsjedništvo je tada ocijenilo da je Dragičević svojim istupima u medijima nanio veliku štetu ugledu Akademije i počinio djelo koje nije u skladu s dostojanstvom člana HAZU, te je njegove uvrede osudilo kao neprihvatljive i neprimjerene, pozvavši ga povuče svoje tekstove i ispriča se svima koje je uvrijedio.

Izrazilo je i čuđenje što Dragičević, unatoč višestruko izraženom nezadovoljstvu Akademijom u koju je dobrovoljno ušao, do sada nije sam iz nje i istupio.

Predsjedništvo je predložilo sazivanje Stalnog odbora akademije za utvrđivanje postojanja djela koje nije u skladu s ugledom i dostojanstvom člana Akademije (Etičko povjerenstvo), koji bi razmotrilo Dragičevićeve izjave i o tome izvijestilo Predsjedništvo, a koje će, utvrdi li se da te tvrdnje nisu u skladu s ugledom i dostojanstvom člana Akademije, izvještaj uputiti Skupštini radi donošenja odluke. (hina/metro-portal)

03.11.2008. 14:27:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh