« Život
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
EH, DA ...

Kakve su naklonosti roditelja prema djeci istog spola?

Vole li mame više curice, a tate dečke ili je ona uobičajena "volim svoju djecu jednako" ipak istina?

Imaju li roditelji ipak
Imaju li roditelji ipak "draže dijete"? (Shutterstock)
Više o

djeca

,

ljubav

,

spol

,

roditelji

Roditelji (uglavnom) vole svoju djecu, a kad ih pitate koje im je draže, gotovo uvijek dolazi isti diplomatski odgovor - jednako su mi draga.

Štoviše, istraživanja su pokazala da će 90 posto roditelja reći da ne pokazuju veću naklonost jednom djetetu, ali kad u priču uključimo financije, pokazuje se da to nije baš tako.

Nova studija Rutgersove poslovne škole procijenila je vole li majke više kćeri, a očevi sinove. Objavivši svoje zaključke u časopisu Journal of Consumer Psychology, Rutgers je utvrdio da roditelji naginju favorizirati dijete istog spola kao i oni, u jednom važnom aspektu. A to je novac.

Prema rezultatima četiriju eksperimenata, provedenih u različitim kulturama, veća je vjerojatnost da će majke više 'ulagati u kćeri', baš kao i očevi u sinove.

U jednom testu sudionici su, koji su svi imali jedno muško i jedno žensko dijete, dobili novčanu obveznicu u iznosu od 25 američkih dolara. Rečeno im je da to ulože za jedno dijete. Većina majki je to napravila za svoje kćeri, a očevi za sinove.

Isto se pokazalo i kad se radilo o podjeli obiteljske imovine. Cjelokupno istraživanje trebalo bi biti objavljeno u siječnju 2018. godine. Durante je također sugerirala da bi se obiteljska pristranost mogla nastaviti i u uredskom okruženju, gdje se dobro poznati odnosi često ponavljaju.

"Ako je žena odgovorna za odluke o unaprijeđenjima na radnom mjestu, ženski zaposlenici če vjerojatno imati veću korist. Obrnuto vrijedi i kod muškaraca. Ako ova spolna pristranost utječe na odluke koje se tiču dobrotvornog davanja, štednje za fakultet i politiku, onda to može imati duboke implikacije i to je nešto što potencijalno možemo ispraviti", rekla je Durante, a prenosi Independent.

06.10.2017. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh