« Sport
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ZARADA ILI GUBITAK

Kakva sudbina čeka napušteno Olimpijsko selo u Vancouveru?

Neizvjesno je hoće li se False Creek pretvoriti u elitno naselje ili kvart za srednji i niži društveni sloj

(Getty Images)
Više o

Vancouver

,

Olimpijsko selo

,

False Creek

Do prije tjedan dana 2760 sportaša živjelo je u potpuno novom 1,1 milijardi dolara vrijednom kompleksu u predgrađu Vancouvera koji se zove False Creek.

Danas preko 1000 apartmana zjapi prazno, a Kanađani se opravdano pitaju što će se dogoditi sa modernim zgradama.

U selo će se ponovno vratiti život u petak, 12. ožujka kada počinju Paraolimpijske igre za sportaše s invaliditetom.

Nakon što i to natjecanje završi, Olimpijski odbor će ključeve sela vratiti gradskoj vlasti koja je zgrade prvotno namjeravala pretvoriti u luksuzne apartmane.

Restorani, suvenirnice i zdravstvene ustanove koje su koristili sportaši, postat će fitness centri i poslovni prostori za građane Vancouvera. Cilj Grada je da do 2020. barem 10.000 ljudi započne živjeti u False Creeku.

Prepreku ambicioznim planovima predstavlja loša situacija na tržištu nekretnina i kreditna kriza koja je pogodila Vancouver. Naime, privatni investitor trebao je vlastitim kapitalom izgraditi Olimpijsko selo na gradskom zemljištu i nakon Igara brinuti za njegovu rentabilnost.

Međutim, zbog financijskih problema, Grad je u selo investirao znatno više novaca nego što je bilo predviđeno. Kako je grad sada suvlasnik sela, građani su pokrenuli inicijativu da se stanovi počnu prodavati po nižim cijenama, uz državnu subvenciju.

Trenutno je, dakle, potpuno neizvjesno hoće li se False Creek pretvoriti u elitno naselje ili kvart za srednji i niži društveni sloj.

 

05.03.2010. 10:35:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh