« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
SAVJETI

Kakva je to harvardska dijeta?

Riječ je o dijeti koja se sastoji od zdravih i uravnoteženih obroka temeljenih na povrću i voću te upotpunjenih cjelovitim žitaricama i zdravim proteinima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

dijete

,

harvardska dijeta

Što je harvardska dijeta? Prema Nutrition Sourceu, dijelu službene web stranice Sveučilišta Harvard, riječ je o dijeti koja se sastoji od zdravih i uravnoteženih obroka temeljenih na povrću i voću te upotpunjenih cjelovitim žitaricama i zdravim proteinima.

Ovo je šest ključnih stvari:

Tjelovježba - prema Cheung, dnevno nam treba barem pola sata tjelesne aktivnosti. Preporučuje hodanje ili satove gimnastike.

Voda, čaj i kava - dugo se savjetovalo pijenje mlijeka za zdravlje. No danas mnogo ljudi ne podnosi laktozu pa su najbolji izbor za piće voda, čaj i kava (s mlijekom ako ga podnosite).

Voće i povrće - ove dvije komponente moraju biti prisutne u većini naših obroka, odnosno moraju sačinjavati polovicu naših tanjura. Osim toga, preporučuje se konzumiranje cijelih plodova, a ne pripremanje soka kako bi se iskoristila sva njihova svojstva. "S prehrambenog gledišta krumpir nije povrće. Zašto? Jer se ponaša kao rafinirani ugljikohidrat, odnosno povećava šećer u krvi", pojašnjava Cheung. 

Zdrave masti -Cheung preporučuje korištenje maslinovog ili sojinog ulja, a kukuruznog ili suncokretovog u manjoj mjeri. Savjetuje ograničavanje margarina i biljnih ulja.

Zdravi proteini - oni također trebaju zauzimati četvrtinu tanjura, a najzdravijima se smatraju riba, piletina, orasi i patka. Cheung poziva na izbjegavanje pretjerane konzumacije crvenog mesa i mesnih prerađevina.

Žitarice - cjelovite žitarice trebale bi činiti četvrtinu obroka. One imaju puno vitamina, fitokemikalija i minerala. Preporučuju se zob, kvinoja, ječam, pšenica i smeđa riža.

i to bi vam bilo to... možda je dobro, možda vam paše - ne škodi isprobati!

25.03.2023. 15:04:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh