« Žene
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
ZANIMLJIVO!

Kako žene utječu na macho muškarce?

Kada žene postanu šefice, muškarci u timu ponekad pokušavaju sabotirati njihov posao te nerijetko ne rade koliko bi radili da im je muškarac šef

Kako se mijenja dinamika?
Kako se mijenja dinamika? (Arhiva)
Više o

žene

,

posao

,

macho muškarci

Muške firme, da ih tako nazovemo, nisu rijetkost, pogotovo na našim prostorima - macho tipovi obično završe kao šefovi ili barem neki voditelji, a ostatak ekipe ih sluša... sve dok u priču ne uvedemo - žene!

Naime, kad se u takvoj firmi počnu zapošljavati žene, muškarci počnu mijenjati svoje ponašanje i svoje rodne uloge, pokazuje istraživanje koje su zajedno proveli znanstvenici sa Sveučilišta kalifornija u San Diegu, Ekonomskog instituta u Oslu i Instituta za socijalna istraživanja u Stockholmu.

U svrhu istraživanja, oni su nasumce u neke od norveških vojnih kampova regrutirali žene, dok u druge nisu. 

"Suprotno očekivanjima, nismo pronašli niti jedan dokaz da integracija žena u muške timove, u ovom slučaju u vojsku, može povrijediti njihov ego ili ih pak odvratiti od služenja vojske. Naprotiv, mnogi su muškarci postali produktivniji u timovima u kojima su bile i žene", kažu autori studije.

"Shvatili smo da samo integracijom žena u muške skupine možemo mijenjati stereotipe. Naravno vrijedi i obrnuto - integracijom muškaraca u ženske skupine", dodaju autori. 

Potpuna integracija žena u radne zajednice možda je djelomično zaustavljena zbog preferencija žena i muškaraca za različite tipove radnih okruženja i želja žena za fleksibilnijim poslovima zbog obitelji i majčinstva. Daljnju integraciju koče samo rodni stereotipi, stoji u studiji. 

Živimo u svijetu u kojemu žene čine gotovo polovicu radne snage u razvijenim zemljama. 

Kada žene postanu šefice, muškarci u timu ponekad pokušavaju sabotirati njihov posao te nerijetko ne rade koliko bi radili da im je muškarac šef. 

Ne treba naglašavati i da su žene lošije plaćene za isti posao koji obavljaju njihovi muški kolege.

U svakom slučaju ovo istraživanje pokazalo je da se razbijanje predrasuda može vršiti jedino upornom integracijom žena u muško društvo. 

15.06.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh