« Hi-tech
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
SAVJETI

Kako zaštititi kućni WiFi

Nikada ne biste trebali koristiti nepoznate ili sumnjive javne WiFi mreže, jer postoji veliki rizik od krađe podataka

Čuvajte se!
Čuvajte se! (Pixabay)
Više o

zaštita

,

wifi

Javne WiFi mreže su prilično sumnjive u nekim slučajevima pa ih ne bi trebalo koristiti zbog velikog rizika od krađe podataka... no, što je s vašom kućnom mrežom?

Ilegalno spajanje na vaš kućni wi-fi vjerojatno nije niti nemoguće, a niti rijetkost. Time, osim što ćete dobiti velik račun, i vaš internet bit će spor. Primjetite li nešto od toga, već je kasno, zaštitite se prije nego se netko 'zakači' na vašu mrežu.

Ako mislite da je dovoljno da samo postavite pristupnu šifru za kućni WiFi - varate se. Evo nekoliko stvari koje trebate uraditi da bi i vaši kućni uređaji i podaci bili sigurni.

Koristite enkripciju na vašoj mreži - svi novi routeri posjeduju opciju enkripcije tj. šifriranja podataka, ali je ova opcija obično tvornički isključena. Nikada ne koristite WEP enkripciju jer je ona vrlo slaba i lako se dešifrira. Koristite WPA ili WPA2 opciju za enkripciju podataka.

Promijenite 'tvorničku' lozinku routera - svi routeri imaju početne lozinke za pristup samom uređaju (administratorska lozinka) i podešavanjima. Ako netko zna marku vašeg uređaja, vrlo lako može pristupiti samom routeru i njegovim opcijama. Obavezno promijenite lozinku za pristup uređaju.

Uključite Firewall - firewall je opcija hardverske zaštite od upada u vašu mrežu. Ako je ova opcija isključena u podešavanjima vašeg routera, uključite je. Također je dobro i da na računalu koristite anti-virus softver koji ima softverski firewall.

24.12.2019. 12:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh