« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
COOL

Kako vam netko laže u prorukama

Razvojem tehnologije, mnoštvo naše svakodnevne komunikacije preselio se na ekran, a i tamo su našli načina kako bi izbjegli istinu

Svega ima...
Svega ima... (Arhiva)
Više o

laži

,

laganje

,

poruke

Laganje je dio naše svakodnevice. To je univerzalna društvena pojava koja ne zna za dob, spol, rasu ni orijentaciju bilo koje vrste.

Stoga ne čudi što su neki znanstvenici svoju karijeru posvetili istraživanju fenomena laganja i još dalje od toga, načinima kako uočiti kada netko nije iskren.

Na tu temu su snimljeni filmovi i serije, organizirani tečajevi, napisane knjige. No takvi se materijali često oslanjaju na sposobnost prepoznavanja mikroekspresija lica, za što je dakako potrebno biti u fizičkoj blizini s drugom osobom.

Ali s razvojem tehnologije, dobar dio naše svakodnevne komunikacije preselio se na ekran. Točnije, ona se uglavnom odvija preko poruka.

Zbog toga se danas mogu pronaći istraživanja koja pokušavaju odgovoriti na pitanja poput: "Kako uočiti laže li vam preko poruke?".

S tim pitanjem su se u koštac uhvatila i grupa znanstvenika sa Sveučilišta Cornell. U istraživanje bili su uključeni i muškarci i žene, studenti i oni koji ne studiraju, a uzorak se sastojao od početnih 1703 razgovora. Nakon izbacivanja onih u kojima nije bilo laži, ostali su s njih 351.

Analizirao se izbor riječi, sadržaj, kontekst te koliko su se podudarali sa kasnijim događajima.

Rezultati su pokazali da i muškarci i žene koriste duže rečenice kada imaju namjeru lagati, pri čemu su kod žena 13 posto duže, dok su kod muškaraca marginalno duže - dva posto.

Također, bilježi se blago povećana upotreba osobnih zamjenica, kao i povećana upotreba riječi kao što su "vjerojatno" i "možda".

Zanimljivo je da postoji velika razlika u dužini rečenica kod osoba koje studiraju i onih koji ne studiraju.

Kod studenata su neiskrene poruke 25 posto duže od iskrenih, dok je u drugoj kategoriji ta razlika samo 0,12 posto. Nije jasno zašto je to tako. Slično ovome, kod studenata se vidi povećanje od 111 posto više upotrebe neodređenih riječi kao što su "vjerojatno" i "možda" prilikom laganja, dok je kod osoba koje ne studiraju povećanje samo 18 posto.

Istraživanja ovog tipa imaju naravno i svoje manjkavosti, ali možemo očekivati da će ih biti sve više i da će se s vremenom prilagoditi i metodologija.

15.11.2020. 12:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.11.2020. 18:09
    kad nestane komunikacije...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh