« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
PRIPAZITE

Kako vam kreme za sunčanje mogu zagorčati život

Preporučeno je da se dva puta tjedno po pola sata provede na suncu bez nanošenja zaštitne kreme kako bi se zadržala optimalna količina vitamina D

Umjereno sunčanje je zdravo
Umjereno sunčanje je zdravo (Shutterstock)
Više o

sunčanje

,

vitamin D

,

kreme za sunčanje

Kreme za sunčanje ključne su za zaštitu kože od raka. Nova studija, međutim, sugerira da mogu uzrokovati i manjak vitamina D

Vitamin D važan je za zdravlje kostiju jer pomaže u apsorbciji kalcija. Pomaže i u funkcioniranju živaca i mišića te u jačanju imunološkog sustava. Manjak vitamina D može dovesti do smanjene gustoće kostiju, a to posljedično povećava rizik za lomove i osteoporozu.

I dok neke namirnice prirodno sadrže vitamin D, poput ribe ili goveđe jetre, uglavnom se radi o malim količinama. Daleko najbolji izvor vitamina D izloženost je sunčevim zrakama. One prodiru u kožu i oblik kolesterola (7-dehidrokolesterol) pretvaraju u aktivni oblik vitamina D-3.

Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta predvođeni Kim Pfotenhauer proučavali su postojeće kliničke studije o manjku vitamina D i zaključili da kreme za sunčanje s faktorom 15 ili višim mogu smanjiti proizvodnju vitamina D za čak 99 posto.

Oni stoga preporučuju da se dva puta tjedno po pola sata provede na suncu bez nanošenja zaštitne kreme. Takva količina izloženosti Sunčevim zrakama neće povećati rizik od raka kože, a u organizmu će zadržati optimalna količina vitamina D.

04.07.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh