« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
COOL

Kako uzgajati začinsko bilje

Većini začina treba česta berba kako bi postale bujnije i dobro oblikovane, po prilagodite berbu rastu biljke

Lako je...
Lako je... (Arhiva)
Više o

začinsko bilje

,

bilje

Pravilo za branje začinskog bilja je da što više berete, više će rasti. Osim toga, većini začina treba česta berba kako bi postale bujnije i dobro oblikovane. Ali imajte na umu da uvijek prilagodite berbu obrascu rasta biljke. Na primjer, listove bosiljka treba redovito brati, a cvjetne pupove odstraniti.

Začini koji najbolje rastu u posudama

Prilikom odabira biljke za sadnju, razmislite koje začine najviše koristite u kuhinji i koji vam najčešće trebaju u pripremi jela.

U nastavku se nalaze neki od najčešće uzgajanih začina koji uspješno uspijevaju u posudama na kuhinjskom prozoru.

Bosiljak - godišnje biljka toplog vremena i uspijeva kada se uzgaja u loncima i na prozorima. Mnogi se vrtlari bore s uzgojem, ali ako mu omogućite dobro drenirano tlo i puno sunca, nećete imati problema s uzgojem. Kao i većina začina, bosiljak dobro reagira na čestu berbu i nastavit će poticati ​​svježi rast svakim kidanjem listića. Nema sumnje da je jedno od najboljih biljaka za uzgoj začina u posudama. Obavezno uklonite sve cvjetne pupoljke koji se pojave, jer jednom kada bosiljak počne cvjetati, okus lišća je lošiji.

Metvica - postoji toliko sjajnih vrsta metvice da možete čak posaditi i nekoliko različitih sorti u jednu veću posudu. Listove možete dodavati u ljetna pića, voćnu salatu, a suhe koristit za pripremu zimskog čaja. Menta voli obilnu vlagu i bogato tlo, a i odličan je borac protiv lošeg zadaha.

Origano - sitni listovi origana prepuni su okusa i pogodni su za pripremu domaćih pizza i bruschetta. Grčki origano ima najbolji okus za kulinarsku upotrebu, pa ako imate priliku, odaberite sortu koja će najbolje mirisati.

Peršin - ako uzgajate bosiljak, možete mu dodati i peršin. Jedinstvena tekstura lišća kovrčavog peršina također ga čini odličnim partnerom za sadnju ukrasnih biljaka poput geranija, petunija i drugih ljetnih cvjetova. Peršin se vrlo lako uzgaja, ali poput metvice, traži redovitu vlagu i prihranu.

Ružmarin - drvenasti grm s aromatičnim, igličastim lišćem koji dodaje određenu dubinu ukusa pečenom krumpiru i jelima od piletine. Postoje mnoge sorte ružmarina, a većina raste uspravno. Pripazite da ga ne zalijevate previše jer ne voli stalnu vlagu.

Timijan - jedan od najboljih začina za vrtlarenje u posudama. Ne treba stalno održavanje, otporno je na sušu i ne zahtjeva stalno zalijevanje. Za kulinarsku upotrebu probajte engleski timijan koji ima raznobojne žute i zelene listove te jak miris i okus limuna.

23.08.2020. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh