« Život
objavljeno prije 13 dana i 3 sata
SAVJETI

Kako usporiti vrijeme?

Kako starite, možda ste primijetili da vam se čini da godine lete sve brže i brže. Niste jedini: naša percepcija vremena se značajno mijenja kako starimo

Zanimljivo
Zanimljivo (Arhiva)
Više o

usporavanje vremena

Važno je prvo razumjeti zašto se mnogima od nas čini da godine brzo prolaze. Jedan od razloga je taj što, kako starimo, kalendarske jedinice poput godine postaju sve manji i manji udio u našem ukupnom životu, piše HuffPost.

Drugi razlog je u tome kako naša sjećanja utječu na naše iskustvo vremena.

Ljudski mozak nije programiran da konstantno prati vrijeme i stoga kada treba prosuđivati o duljim vremenskim razdobljima, poput dana, mjeseci ili godina, koristi broj sjećanja formiranih u tim razdobljima kao smjernicu koliko su razdoblja trajala.

Uzmite u obzir i to da smo skloni stvaranju mnogo manje novih sjećanja kasnije u životu u usporedbi s našim mladim godinama. Kao dijete neprestano ste učili nove vještine u izvannastavnim aktivnostima, stjecali nova znanja u školi, upoznavali nove ljude u razredima i radili različite, uzbudljive stvari u svom svakodnevnom životu.

Međutim, kako starite, općenito imate manje novih iskustava i možete biti zaglavljeni u sličnoj rutini godinama, zbog čega se život čini ustajalijim.

Traženje novih iskustava je ključ za usporavanje vremena

Možete svakodnevno vježbati i zdravo se hraniti i živjeti dug život, a iskusiti kratak.

Jako je važno redovito mijenjati rutine, ići na odmor u egzotične krajeve i imati što više novih iskustava koja nam mogu poslužiti da se usidre u sjećanje.

Stvaranje novih sjećanja produljuje psihološko vrijeme i produljuje našu percepciju života.

Slično tome, kognitivno opterećenje potrebno za učenje nove vještine može utjecati na način na koji doživljavamo vrijeme.

16.04.2024. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh