Kako uspješno smanjiti unos soli
Osobe koje imaju probleme s hipertenzijom, jednim od glavnih faktora za nastanak bolesti srca i krvnih žila, svakako trebaju pripaziti na unos soli u organizam
Sol je začin bez kojeg bi mnoga jela bila praktički nejestiva, bljutava i bezukusna, no kako je sol prilično nezgodna za zdravlje, treba jako paziti na preporučeni dnevni unos.
Gotova jela, kantine u tvrtkama, restorani s brzom hranom... kada jedemo vani nije jednostavno izbjeći skrivenu sol u namirnicama. Dovoljno nam je 5 g dnevno, a 36 posto žena i 67 posto muškaraca unosi više od 8 grama dnevno.
Smanjenje unosa soli za samo 10 posto moglo bi spasiti milijune ljudskih života, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u British Medical Journalu (BMJ).
Prekomjerne doze soli narušavaju zdravlje, oštećuju bubrege, povisuju krvni tlak, a osobe koje imaju probleme s hipertenzijom, jednim od glavnih faktora za nastanak bolesti srca i krvnih žila, svakako trebaju pripaziti na njezin unos u organizam.
Da biste dnevno unijeli samo 5 grama soli u organizam, po mišljenju nutricionista Laurencea Plumeya potrebno je ograničiti unos sljedećih namirnica:
- kruha (na količinu koja sadrži 1,5 do 2 grama soli),
- sira (u količini koja sadrži 1 gram soli),
- ručka u kojemu smije biti 1 gram soli i
- večere s isto toliko soli (1 gram).
U toj gotovo "nemogućoj misiji", priznaje i Plumey, treba se pridržavati nekih pravila:
- Treba ograničiti dnevnu konzumaciju hrane izvan kuće jer, primjerice porcija kiseloga kupusa ili gulaša koju pojedete u kantini ima između šest i osam grama soli po tanjuru.
- Savjetuje da ne solite hranu prije nego što je probate, a obožavateljima sira sugerira izbor ementalera ili svježega kozjeg sira koji su manje zasoljeni. Ako je u obroku zastupljena šnita šunke, malo tijesta ili jedna kobasica, umjesto sira pojedite jogurt ili svježi sir.
- Ako kupujete gotov obrok u trgovini dobro pogledajte deklaraciju na kojoj pišu sastojci.
- Kroz kruh i pekarske proizvode u organizam dnevno unesemo oko 30 posto potrebne soli, a udio se dodatno povećava ako su proizvodi posuti solju.
Plumey kaže da danas manji problem predstavlja sol u kruhu te da su prava pošast suhomesnati proizvodi, odnosno mesne prerađevine, a najveća 'napast' je jako zasoljena hrana koja spada u 'junk food', poput čipsa, upozorava Plumey.
"Navečer, dok gledate televziju u organizam ćete unijeti ogromnu količinu soli iz samo jedne vrećice čipsa. Najčešće 100 grama sadrži 3 grama soli."
Otkrijte okus jela, a ne soli
Plumey podsjeća da je okus jela mnogo bogatiji i zdraviji dodaju li mu se razni začini, od luka, papra, začinskih trava do octa i soka od limuna. Savjetuje izbjegavanje kečapa, sojina umaka, senfa i majoneze jer svi ti dodaci imaju velik postotak kuhinjske soli, te konzumiranje što više svježeg ili sušenog voća i povrća, mladoga kravljeg sira, ribe, domaće juhe, mozzarelle, jogurta i žitarica bez dodatka soli.
Djeci je dovoljno posve malo soli i ne treba im nuditi grickalice, slane pržene krumpiriće i gotove proizvode, podsjeća Plumey.
Preporučeni dnevni unos soli ovisi i o životnoj dobi. Ni neslano, ni preslano, što više svježeg voća i povrća i organizam će vam biti zahvalan.
Novi komentar