« Život
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
SAVJETI

Kako uspješno pregovarati o plaći

Nikome nije ugodno s poslodavcom pregovarati o povišici pa zbog toga često u taj stresan razgovor ulaze nespremni. Upravo zato razgovor često završi negativno po radnika

Dođite na razgovor za posao spremni
Dođite na razgovor za posao spremni (Arhiva)
Više o

plaća

,

odjeća

,

izgled

,

neverbalna komunikacija

,

pregovori o plaći

Razgovori o plaći neugodna su obaveza koju povremeno trebate obaviti, a naročito u slučaju ako vjerujete da je došlo vrijeme da se vaš rad za tvrtku nagradi primjerenije nego do sada. No, u tim trenucima stres je vrlo velik, pa vrijedi poslušati neka pravila koja je podijelilia Nicole Williams na LinkedINu.

Odjeća je tijekom pregovora o plaći jednako važna kao i kad idete na intervju za posao. U financijskoj instituciji ili odvjetničkoj tvrtki poželjno se obući ozbiljnije, nešto poput poslovnih odjela, a ukoliko pregovarati o plaći gdje je atomosfera opuštenija, takav outfit mogao bi poslati poruku da se malo previše trudite.

Loša neverbalna komunikacija također će smanjiti vaše šanse za dobivanje posla. Naime, ljudi se često ponašaju uznemireno kada su zabrinuti. I to je normalno, no iritantno "igranje" s kemijskom olovkom ili mobitelom, može vas prikazati neozbiljnim pred poslodavcem. Sve što bi vas moglo ometati držite u torbici ili aktovci, ili još bolje - kod kuće.

Spominjanje iznosa plaće prilično je škakljivo, a vi ne želite biti prvi koji će spomenuti iznos plaće koju tražite - pa čak i ako je to jedno od prvih pitanja koje vam poslodavac uputi! Williams smatra da lopticu trebate prebaciti poslodavcu. Vi radije pričajte o radnom mjestu i svojoj strasti prema poslu. Ako vas poslodavac stjera u kut, zatražite iznos 5 do 10 posto veći od vaše sadašnje plaće. To vam daje prostora za pregovore.

Naravno, niti slučajno nemojte već na početku razgovora skretati temu na iznos plaće, jer će potencijalni poslodavac dobiti (opravdani) dojam da vam je to jedino važno, no jednako tako nemojte ni prihvatiti prvu ponudu koju vam daju - dajte nešto višu kontraponudu, čak i ako ste spremni pristati na iznos koji nude.

Sretno!

29.03.2015. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh