« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
SAVJETI

Kako učinkovito ubrzati metabolizam

Za početak, zaboravite na drastične dijete, one vam samo donose štetu jer pomoću njih prvo gubite mišićnu masu, a tek tada masti

Što sve ubrzava metabolizam?
Što sve ubrzava metabolizam? (Arhiva)
Više o

metabolizam

,

bazalni metabolizam

,

ubrzavanje

Metabolizam treba biti brz, no što to zapravo znači? Ono što trebate napraviti za početak jest izračunati svoj bazalni metabolizam BMR.

Što je bazalni metabolizam? Broj kalorija potreban kako bi vaše tijelo normalno obavljalo sve svoje funkcije, a možete ga lako izračunati na nekom online kalkulatora.

Nakon toga izračunajte koliko kalorija trošite određenim svakodnevnim aktivnostima. Tako ćete znati koliko vam kalorija treba za održavanje postojeće težine, pa nakon smanjenja unosa za, recimo, 500 kalorija, sigurno gubite 1 kg tjedno.

I sad, kako ubrzati metabolizam? Za početak, zaboravite na drastične dijete, one vam samo donose štetu jer pomoću njih prvo gubite mišićnu masu, a tek tada masti. One ujedno drastično usporavaju metabolizam, pa kad brzo mršavite, brzo ćete i vratiti izgubljene kilograme. Mršavljenje je proces koji treba trajati mjesecima, jedino se tako postižu trajni rezultati.

Kako što znamo, kilogram mišića troši više kalorija od kilograma masti, pa se preporučuju i vježbe snage koje će spriječiti usporavanje metabolizma, što je zapravo prirodan proces starenja. Preporučuju se vježbe snage barem 2 puta tjedno, u kombinaciji s aerobnim vježbama.

Upravo iz tog razloga vježbanje vam treba preći u naviku, jer će tri do četiri aerobna treninga tjedno povećati potrošnju kalorija u mirovanju, a posljedično i tijekom vježbanja. Što više mišića imate, tijelo u mirovanju troši više kalorija. 

I da, slobodno pojedite nešto navečer. Bez obzira što svi govore da se to ne radi iza 8 sati navečer, ali 150 kalorija proteina neće vas udebljati, a osigurat će tijelu energiju tijekom sna. Korist od toga ćete uočiti čim se probudite odmorni i svježi.

17.07.2017. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh