« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana
BEZ PANIKE

Kako u 4 koraka smiriti um?

Panika se događa unutar nas, a unatoč tome ne možemo prestati stvarati takve misli, niti znamo kako ih zaustaviti - sve do sada

Ma koji razlog bio...
Ma koji razlog bio... (Arhiva)
Više o

panika

,

smirivanje uma

Panika je vrlo loša emocija koju trebamo što prije izbaciti iz glave, tvrde stručnjaci, a u pomoć smo odlučili pozvati i bihevioralnu terapiju kako bi složili par savjeta za ova vremena u kojima napadi panike ne da nisu rijetki, već ih rijetko tko - nema.

Panika se događa unutar nas, a unatoč tome ne možemo prestati stvarati takve misli, niti znamo kako ih zaustaviti. Ipak, sljedeća četiri koraka predlažu metode smirivanja uma koristeći aspekte tradicionalne budističke meditacije i zen budizma.

Također se oslanjaju na kognitivnu bihevioralnu terapiju i njezinu težnju ka neuroplastičnosti mozga, tj. da možemo koristiti um kako bi psihološki oblikovali strukturu našeg mozga, nakon čega bi, tijekom vremena postigli kontrolu nad mislima. 

Napravite vremena i prostora - prvi korak u smirivanju uma jer univerzalan u praksi meditacije: osiguravanje mjesta i vremena kako biste je mogli provoditi. Dobit ćete iz nje upravo onoliko koliko i uložite, stoga pokušajte pristupiti iskreno. Odredite si neko doba dana, vremenski period (npr. 15 min) i mjesto gdje ćete prakticirati vašu meditaciju i toga se pridržavajte. 

Odredite ciljeve - sljedeći korak jest postavljanje realnih ciljeva, tj. smirivanje uma bez obzira na probleme kako bismo mogli bolje i lakše obavljati naše svakodnevne obaveze i generalno uživati u životu. 

Pažljivo usmjerite koncentraciju - ovo je već zahtjevniji korak. U ovom koraku morat ćete se fokusirati na neku stvar kao što je disanje, stalan zvuk, riječ itd. Ovo će biti vaš fokus prilikom razvijanja vještina koncentracije, kao i vaš vodič kada va misli odlutaju. 

Prakticirajte smirivanje uma - ovaj posljednji korak zahtjeva da shvatite praksu svjesnosti. Veliki Theravada redovnik Nyanaponika to ovako objašnjava: "Svjesnost je jasna predodžba onoga što se dešava u nama i oko nas u trenutku percepcije." Svjesnost je vještina koja vam omogućuje da izađete izvan sebe i sagledate misli koje vas muče racionalnošću promatrača izvana. Gledate ih onakvima kakve jesu i u tom trenutku one gube svoju moć nad vama. 

 

08.04.2020. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  armando
  08.04.2020. 19:42
  duboko disati
 2. avatar
  Cranberry
  09.04.2020. 10:48
  Pozitivno razmišljati, svaki problem se može riješiti, a ako se i ne riješi onako kako smo zamišljali, nije to najgora stvar na svijetu
 3. avatar
  armando
  09.04.2020. 10:59
  biti ce bolje pusaaaa
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh