« Biznis
objavljeno prije 3 mjeseca i 26 dana
STVARNO?

Kako Trump može opet postati predsjednik?

Više sudskih postupaka i dva postupka za opoziv: Donald Trump nije običan političar. Ali, čak i kad bi on bio osuđen to ne bi moglo spriječiti njegovu kandidaturu za predsjednika...

Možemo li opet gledati ovo?!
Možemo li opet gledati ovo?! (Arhiva)
Više o

Donald Trump

,

potpredsjednik SAD

Broj infekcija koronavirusom raste, Taylor Swift je objavila najprodavaniji album godine, izgleda da nam predstoji sučeljavanje Joea Bidena i Donalda Trumpa. Zvuči kao da je 2020. godina. Ali, to je aktualna situacija u SAD-u.

Republikanci, istina, još nisu odlučili tko će ih zastupati u predsjedničkoj utrci 2024., ali sve vjerojatnijim se čini da će to opet biti Donald Trump. Bivši američki predsjednik je proveo jedan mandat u Bijeloj kući, a nigdje ne stoji zapisano da prema Ustavu dva dopuštena mandata moraju slijediti jedan za drugim.

Prema ispitivanjima javnog mnijenja Trump ima veliku prednost pred drugim republikanskim kandidatima, kao što je guverner Floride Ron DeSantis ili bivša guvernerka Južne Karoline i bivša veleposlanica u UN-u Nikki Haley.

Postupak opoziva nije smetnja ponovnoj kandidaturi

Donald Trump je dosad jedini američki predsjednik protiv kojeg je dvaput pokrenut postupak opoziva. U oba slučaja je Predstavnički dom podigao tužbu za opoziv Trumpa (2019. zbog zloporabe položaja i sprječavanja rada Kongresa, 2021. zbog poticanja na ustanak), ali oba puta ga je Senat oslobodio.

Samo ako Senat, gornji dom američkoga Kongresa, osudi predsjednika njega se opoziva s dužnosti, što znači „diskvalifikaciju za obavljanje časne, povjerljive i profitabilne dužnosti u Sjedinjenim Državama" - tako stoji zapisano u američkom Ustavu.

Bez osude Senata nema poteškoća za ponovnu kandidaturu za predsjednika. Ali, Trump ima još niz pravnih poteškoća kojima se mora baviti u izbornoj godini.

Seksualno napastovanje, prijevara i utjecaj na izborni rezultat 2020.

Među sudskim postupcima koji će 2024. biti otvoreni protiv Trumpa su civilni postupak zbog prijevare u vezi s načinom kako su Trump i njegovi sinovi vodili obiteljsko poduzeće, kao i jedan sudski postupak zbog seksualnog napastovanja i klevete. U ovom drugom slučaju je jedan sud već Trumpa proglasio krivim za klevetanje bivše kolumnistice, jer je on navodno seksualno iskoristio tu ženu, a njezine optužbe označio kao neistinite. U predstojećem suđenju trebalo bi biti razjašnjeno koliko Trump mora platiti toj ženi zbog klevete.

Osim toga više sudskih postupaka protiv bivšeg predsjednika povezano je s njegovim držanjem nakon poraza na američkim izborima 2020. godine. Na sudu u Miamiju Trumpu se predbacuje da je tajne vladine dokumente držao u svojoj privatnoj rezidenciji Mar-a-Lago na Floridi. Na suđenju u Georgiji Trumpu i još 18 osoba predbacuje se da su pokušali utjecati na izborne rezultate 2020. godine. A u tužbi američkog ministarstva pravosuđa Trumpu se predbacuje da je, pokušavajući zadržati vlast nakon izbornog poraza 2020. godine, počinio više kaznenih djela.

Bez obzira na ishod svih ovih sudskih procesa Trumpova ponovna kandidatura na predsjedničkim izborima neće biti ugrožena. Američki Ustav ne postavlja nikakva ograničenja u slučaju kaznenih presuda protiv predsjedničkih kandidata.

„Postoje argumenti i za i protiv da netko, protiv koga se vodi neki sudski postupak, kandidira za predsjedničku dužnost", kaže Laura Merrifield Wilson, profesorica politologije na sveučilištu u Indianapolisu u razgovoru za DW. „Ali, oni se zasnivaju na moralu, sposobnosti rasuđivanja i sklonostima, a ne na stvarnim zakonima ili pravnim preprekama."

Trumpa će postupci ojačati

Pravno gledano, sudski postupci protiv Trumpa ne mogu naškoditi njegovim ambicijama da postane predsjednik. Ali, kako oni djeluju na njegove birače?

Neovisne birače bi „presuda protiv Trumpa mogla odvratiti", kaže Christopher Federico, profesor politologije i političke psihologije na Sveučilištu Minnesote, u razgovoru za DW. Ali, „ja ne vjerujem da će mu bilo kakva presuda naštetiti kod njegove vjerne baze u Republikanskoj stranci".

I Federicov kolega Howard Lavine, isto tako profesor politologije i političke psihologije, smatra da tužbe protiv Trumpa ne samo da neće naškoditi njegovom ugledu kod njegovih pristaša, nego upravo suprotno.

„Izgleda da svaka tužba podiže Trumpov potencijalni udio glasova", kaže Lavine u razgovoru za DW. „On je to svojim biračima predstavio ovako: 'Oni se pokušavaju osvetiti meni, a posredno se osvetiti i vama.'"

Trump koristi strahove

I Federico i Lavine smatraju da Trump ima dobru intuiciju za to, kako se najbolje obraćati svojim biračima - prije svega bijelcima bez visokoškolske diplome i konzervativnim muškarcima afričkog ili latinsko-američkoga podrijetla. On se predstavlja kao autsajder, kao što su i oni, i da razumije njihovu srdžbu i njihov strah da će ih elite u Washingtonu ostaviti na cjedilu.

Društveni razvitak kod pitanja spolova i pojačana nastojanja oko veće ravnopravnosti i inkluzije još su pojačali taj strah, kaže Lavine.

„Biti heteroseksualan je bolje nego ne biti heteroseksualan, muškarac nema više onaj status koji je nekoć imao, udio bijelaca u američkom društvu se smanjuje, a uskoro će to biti zemlja u kojoj će kršćani biti manjina", kaže Lavine. „To ugrožava većinski status bijelih kršćanskih muškaraca. Brojni ljudi imaju osjećaj da njihov društveni položaj pada. I izgleda da je Trump u stanju u središte pozornosti staviti upravo te strahove."

Njegove glavne pristaše, tako kažu oba stručnjaka, žele biti predstavljani i viđeni, i vjeruju da će se Trump boriti za to da se vrate svojoj nekadašnjoj slavi - „to make America great again".  Moguće presude za njih ne igraju nikakvu ulogu, kažu oni.

„Ne vjerujem da će se Trumpovi pristaše okrenuti od njega", kaže i Wilson. „Oni ostaju čvrsti i lojalni. I ako oni ne podupiru Trumpa osobno, podupiru mit koji on predstavlja."

Piše: Carla Bleiker/DW
03.01.2024. 08:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    03.01.2024. 11:34
    bolje da ne bude
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh