« Život
objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana
ZANIMLJIVO

Kako spriječiti svađe oko financija u vezi

Razlika u zaradi može kod jednom partnera izazvati osjećaj bezvrijednosti, a kod drugog frustracije što često rezultira prekidom veze

Novac je najčešći uzrok prekida
Novac je najčešći uzrok prekida (Arhiva)
Više o

financije

,

novac

,

bračne svađe

Svađe oko financija nisu rijetkost ni u sretnim vezama, no kada jedan partner zarađuje značajno više od drugog, one postaju glavna prijetnja vezi, tvrde stručnjaci.

Anne McClean, financijska planerica, za MoneyWise tvrdi da "koliko god se možemo pretvarati da nam ne smeta, mnoge su emocije vezane uz novac. To može biti način na koji mjerimo vlastiti uspjeh i vrijednost. "

Razlika u zaradi može kod jednom partnera izazvati osjećaj bezvrijednosti, a kod drugog frustracije što često rezultira prekidom veze. Međutim, stručnjaci se slažu da sljedeća pravila mogu pomoći. 

Planiranje - raspravljanje o dugoročnim ciljevima uštede pomoći će vam da se fokusirate na zajedničke financije i ne držite se stroge granice 'moje' i 'tvoje.' Pokušajte s malim koracima. To može, recimo, biti plan što ćete kupiti sa sljedećim zajedničkim plaćama. Kasnije promijenite perspektivu i počnite štedjeti na mjesečnoj bazi kako bi se zajednički novac s vremenom nakupio. Oboje ćete se osjećati zadovoljni i odgovorni za to 'malo bogatstvo.'

Prevencija - novac, ipak, može uzrokovati ozbiljne probleme pa je bitno prepoznati granicu. Osjećaj gorčine može se pojaviti kada jedan partner nema istu moć trošenja kao drugi ili kada netko koristi previše kontrolira i naglašava tu moć. Imajte na umu da je financijsko maltretiranje oblik obiteljskog nasilja, a odnosi se na situacije kada jedna osoba pokušava preuzeti potpunu kontrolu nad financijama. 

Razgovori o novcu - najvažnije je biti otvoren. Istraživanje koje je provela tvrtka Portafina, otkrilo je da su najuspješniji parovi oni koji znaju i uvažavaju međusobnu financijsku situaciju. Sretni parovi znaju i novčanu prošlost partnera te pozadinu sadašnje situacije u karijeri. Na taj se način poboljšava komunikacija i međusobno se bolje razumijemo.

Zajedništvo s mjerom - stručnjaci predlažu da parovi koji se useljavaju zajedno na početku imaju jasnu raspodjelu novca. U slučaju da kupujete stan ili kuću, dogovorite se da vaše vlasništvo odražava i vaš doprinos. Ovakav pragmatičan pristup olakšava komunikaciju i automatski rješava mnoge nedoumice koje mogu naići kasnije .Plaćanje računa nešto je oko čega se moramo dogovoriti, a najbolje je, kao i s kupovinom, uskladiti zaradu i količinu novca koju možete dati. 

 

Najvažnije je razgovarati na samom početku i otvoreno sagledati kako stvari stoje. Jedino tako će oba partnera razumjeti poziciju drugog, a zajedno mogu doći i do novih rješenja.

12.02.2019. 21:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh