« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
SAVJETI

Kako spriječiti pregladnjivanje?

Kad je tijelo u normalnom stanju, hormoni grelin i leptin se automatski reguliraju, a trebali bismo svi imati samo nekoliko signala za glad tijekom dana

Zašto vam je mučno?
Zašto vam je mučno? (Arhiva)
Više o

glad

,

mučnina

,

grelin

,

leptin

Znate onaj osjećaj kad ste zapravo gladni jer ste zadnji put jeli pred desetak sati, no ne osjećate glad nego mučninu? E, to vam je posljedica činjenice da se u želucu nakupitlo previše klorovodične kiseline koja može izazvati refluks kiseline i mučninu.

Ipak, još je jedan razlog za osjećaj mučnine kada smo gladni, a ima veze s mrežom signala u tijelu koji su zaslužni za to što znamo kad smo gladni i kad trebamo jesti.

Tim signalima regulira endokrini sustav, tj. sustav žlijezda (uključujući hipofizu, štitnjaču i gušteraču) koji krvotok koristi za kemijsku komunikaciju.

"Hormoni koje stvara endokrini sustav tijelu šalju potrebne informacije kako bi održalo njihovu ravnotežu u svim kemijskim procesima. Tako na primjer, da bismo održali zdravu razinu šećera u krvi kroz sve tjelesne aktivnosti, trebamo kalorije. Želudac zato endokrinom sustavu šalje signale da oslobodi hormone; a ti hormoni mozgu kažu: "Daj nam više kalorija" ili "To je dovoljno"", ispričala je dr. Lee koja kaže i da je u taj je proces uključeno puno hormona, ali dva najvažnija su grelin i leptin.

Grelin je, kaže, taj koji bi trebao izazvati glad.

Riječ je o hormonu koji je poznat od 1999. godine, ali je od tada i prepoznat kao ključni hormon u mnogim važnim procesima, uključujući pokretljivost crijeva, lučenje želučane kiseline, osjet okusa i metabolizam glukoze.

"Leptin ima suprotan učinak: on suprotstavlja grelin smanjujući apetit", objašnjava dr. Lee i kaže da u osjećaju gladi sudjeluju i brojni drugi hormoni, ali međusobna povezanost grelina i leptina ključna je za zdrav apetit.

"Kad je tijelo u normalnom stanju, ti se hormoni automatski reguliraju, a trebali bismo svi imati samo nekoliko signala za glad tijekom dana", rekla je doktorica.

Ukratko, kad tijelo treba hranu stvara grelin, zbog kojeg smo gladni pa jedemo.

Kad tijelu nije potrebno više hrane, proizvodi leptin, zbog kojeg se osjećamo puni, pa prestanemo jesti.

"Taj se kemijski balans može poremetiti ako zanemarite signale gladi i ne jedete redovito, jer će vas tijelo pokušati 'nagovoriti 'da jedete proizvodeći više grelina", objasnila je dr. Lee za portal Live Science.

Kaže i kako neki ljudi imaju višu osjetljivost na hormonalnu razinu pa im ta osjetljivost može uzrokovati lagane mučnine kad su jako gladni. Slučajevi težih simptoma mučnine pak mogu značiti neki poremećaj.

Ipak, pripazite malo - ako su signali tako intenzivni da vam se javljaju jaka mučnina ili bol, to bi moglo ukazivati na neki poremećaj u metabolizmu poput visokog šećera, kolesterola ili krvnog tlaka.

01.11.2019. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    01.11.2019. 09:40
    sve umjereno
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh