« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
ZNATE LI?

Kako spriječiti mamurluk jutro poslije

Ako popijete nešto alkohola, tri do četiri sata kasnije popijte kavu i nećete imati glavobolju, tvrdi liječnik, no što ako ne možete izdržati

Ako ne želite ovako izgledati ujutro...
Ako ne želite ovako izgledati ujutro... (Arhiva)
Više o

mamurluk

,

liječenje mamurluka

Klasična varijanta, po novome - popijete štogod s frendom ili s ekipom u parku i sutra ujutro se dižete s problemom... glava tutnji, ne možete ni gledati, sve vam ide naživce i ne možete čuti niti jedan zvuk a da vam ne para uši.

Naravno, malo ste popili previše (ili puno, nema veze) i želite na neki način što prije riješiti problem mamurluka.

Jednima je za mamurluk lijek slanina, drugima Red Bull, trećima hamburger ili neka  druga hrana (što masnija), četvrtima sam alkohol, ali po svemu sudeći, a najviše po istraživanju stručnjaka sa Sveučilišta Thomas Jefferson iz Philadelphije, za ona mamurna vikend jutra najbolji lijek su najobičnija kava i aspirin.

Dr. Michael L. Oshinsky objašnjava da se alkohol u tijelu metabolizira u acetaldehid i zatim u acetat dodajući kako se dosad dogmatski smatralo da je za glavobolju kriv ovaj prvi jer je otrovan.

No ovaj profesor neurologije sa spomenutog sveučilišta tvrdi da ne postoje dokazi koji bi teoriju da acetaldehid izaziva glavobolje zaista i poduprli.

Stoga je Oshinsky s kolegama odlučio istražiti što je što zaista izaziva glavobolje tijekom mamurluka.

Najbolji način za to je bilo organiziranje tuluma za njihove laboratorijske štakore. Životinjama je dan čist alkohol, ali u mjeri koja bi proporcionalno odgovarala prosječnoj čaši piva - drugim riječima, količina koju su štakori pili imala je na njih djelovanje kao što bi na čovjeka djelovala jedna čaša piva.

Istraživači su tada podijelili proces metaboliziranja alkohola u nekoliko faza kako bi otkrili što izaziva glavobolju. Prvo su blokirali razgradnju alkohola, ali to nije imalo učinka jer su štakori i dalje 'tulumarili' bez glavobolja.

Zatim su blokirali razgradnju acetaldehida dajući im lijek koji se obično daje kroničnim alkoholičarima. Štakori ni tada nisu imali glavobolju.

Istraživači nisu mogli utvrditi je li štakorima bilo mučno obzirom da te životinje ne povraćaju. No štakori kod koji je kroz metabolizam došlo do stvaranja acetata (posljednja faza) su imali glavobolju.

Sada kada je otkriven izvor glavobolje u mamurluku, istraživači su se potrudili pronaći najbolje rješenje za nju.

Pokazalo se da su to kava i najobičniji aspirin ili ibuprofen, ali tajna je u vremenu kad ih treba uzeti.

"Ako popijete malu količinu alkohola, tri ili četiri sata kasnije popijte kavu ili uzmite kofein u nekom obliku. Ako unesete kofein istovremeno kad i alkohol nestat će kad poraste razina acetate", kaže Oshinsky dodajući da nam masna hrana neće pomoći.

06.02.2021. 21:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    06.02.2021. 22:28
    kava
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh