« Ekosfera
objavljeno prije 2 mjeseca i 12 dana
EH, DA...

Kako smanjiti otpad u ugostiteljstvu?

Otisak otpada od hrane ima šire utjecaje, pridonoseći 16 posto emisija stakleničkih plinova u Europskoj uniji povezanih s lancem opskrbe hranom

Smanjite to!
Smanjite to! (Arhiva)
Više o

otpad

,

ugostiteljstvo

Smanjenje otpada u ugostiteljskim objektima postaje sve važniji prioritet s obzirom na ekološke izazove i sve strože zakone o gospodarenju otpadom. Implementacijom jednostavnih, ali učinkovitih praksi, ugostitelji mogu smanjiti negativan utjecaj na okoliš, smanjiti troškove i istovremeno privući ekološki osviještene goste.

1. Pametno planiranje jelovnika i nabave
Ključ smanjenja otpada leži u preciznom planiranju. Analizirajte prodaju i potrošnju namirnica kako biste izbjegli prekomjerno naručivanje. Koristite sezonske namirnice i planirajte jelovnik prema dostupnim količinama kako biste smanjili bacanje hrane. Također, suradnja s lokalnim dobavljačima može smanjiti ambalažni otpad i podržati održivu poljoprivredu.

2. Kompostiranje i recikliranje
Uvođenjem kompostiranja organskih ostataka smanjujete količinu otpada koji završava na odlagalištima. Recikliranje papira, stakla, plastike i metala treba postati standardna praksa u svakom ugostiteljskom objektu. Jasno označene kante za recikliranje olakšat će zaposlenicima pravilno odvajanje otpada.

3. Smanjenje jednokratne plastike
Izbacivanje jednokratnih plastičnih slamki, čaša i pribora za jelo važan je korak prema održivosti. Zamijenite ih biorazgradivim ili višekratnim alternativama. Osim toga, potaknite goste da donesu vlastite šalice ili boce nudeći popuste.

4. Doniranje viška hrane
Hranu koja je sigurna za konzumaciju, a nije iskorištena, možete donirati lokalnim humanitarnim organizacijama. Time ne samo da pomažete onima u potrebi, već smanjujete i količinu otpada.

5. Edukacija osoblja
Edukacija zaposlenika o važnosti održivog poslovanja ključno je za uspjeh. Redoviti treninzi pomoći će u usvajanju pravilnih praksi i povećati svijest o odgovornom gospodarenju otpadom.

Primjena ovih koraka ne samo da doprinosi zaštiti okoliša, već i unaprjeđuje reputaciju vašeg ugostiteljskog objekta kao ekološki osviještenog poslovanja. Manje otpada znači i veće uštede, čineći ovo održivim rješenjem za budućnost ugostiteljstva.

27.01.2025. 07:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh