Kako sir može biti još bolji?
Izlaganje sireva neprekidnoj glazbi moglo bi pojačati njegov okus a u tome bi hip hop mogao biti uspješniji od Mozarta, objavili su švicarski znanstvenici
Devet kolutova ementalera teških po 10 kilograma prošlog je rujna smješteno u zasebne drvene kutije kako bi se testirao utjecaj glazbe na njihov miris i okus.
Pet kolutova izlagano je neprekidno glazbi iz Mozartove "Čarobne frule", Led Zeppelinovom rock klasiku "Stairway to Heaven", hip hop snimku grupe A Tribe Called Quest "We Got it From Here", Vrilovom tehno "UV" odnosno "Monolithu" Yelloa.
Tri koluta sira izlagana su kontinuirano zvučnim valovima niske, srednje i visoke frekvencije, a zadnji kolut uživao je u tišini.
- Uočene su vrlo upečatljive razlike u intenzitetu okusa i mirisa, objavili su znanstvenici s bernskog Sveučilišta umjetnost, pozivajući se na kulinarski žiri koji je testirao uzorke.
"Najbolje je ocijenjen uzorak izložen hip hopu u smislu voćne note... bio je i najintenzivniji u smislu mirisa i okusa".
Švicarski kuhar i član žirija Benjamin Luzuy kazao je da su razlike među sirevima bile uočljive u svakom pogledu.
Proizvođač sireva Beat Wampfler kazao je da je analiza uzoraka provedena dva puta i u oba slučaja su rezultati bili podjednaki. S
ljedeća faza je izložiti pet do deset sireva hip-hopu i opet testirati utjecaj te glazbe u odnosu na sireve koji nisu izlagani glazbi.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar