« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
SAVJETI

Kako se zaštititi od vrućina

Prigodom izlaska iz kuće nužno je zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom te nositi laganiju prozračnu odjeću i obuću

Što kad stvarno upali sunce?
Što kad stvarno upali sunce? (Arhiva)
Više o

zaštita

,

savjeti

,

vrućine

,

starije osobe

Vrućine su stigle i unatoč povremenim osvježenjima, vrijeme je prilično opasno, a naročito za starije osobe.

Nastavni zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" objavio je u petak preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba prilikom izlaganja visokim temperaturama iznad 30 stupnjava Celzijusa, koje se posebno odnose na osobe oboljele od kroničnih i kardiovaskularnih bolesti.

Starije osobe se nikako ne smiju izlagati suncu u razdoblju od 10 do 16 sati, što se posebno odnosi na srčane te gerijatrijske bolesnike, oboljele od šećerne bolesti i drugih kroničnih bolesti.

Prigodom izlaska iz kuće nužno je zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom te nositi laganiju prozračnu odjeću i obuću.

Dnevno treba konzumirati do dvije litre tekućine, bilo kao osam čaša negazirane vode bilo u obliku juha, variva ili čajeva, te izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela.

Uz pridržavanje uputa o liječenju i kontrolnih uputa liječnika o uzimanju lijekova, nužna je i učestalija kontrola krvnog tlaka.

Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije znak su uzbune za stariju osobu, osobito bolesnu i funkcionalno onesposobljenu, te je nužno hitno se javiti svom izabranom doktoru obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj pomoći.

Članovi obitelji, prijatelji, susjedi i znanci moraju u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci učestalije kontaktirati stariju osobu, a u slučaju njezine slabije funkcionalne sposobnosti čak i svakodnevno po nekoliko puta.

Starija osoba mora uvijek uz sebe posjedovati svoje osnovne podatke te broj telefona kontakt osobe, kojoj se može obratiti u slučaju potrebe.

Važno je održavati redovitu čistoću tijela i okoliša te se strogo pridržavati uputa liječenja i kontroliranog uzimanja lijekova.

Također je važna tjelesna i psihička aktivnost starijih osoba, a osobito korisno kretanje u jutarnjim i večernjim satima, po mogućnosti u prirodi. Ukoliko je kretanje otežano treba redovito višesatno provjetravati prostorije u kojoj prebiva starija osoba.

U referentnom centru Ministarstva zdravstva Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba upozoravaju također da razlika temperature prostorije koja se postiže korištenjem klima uređaja i vanjske temperature ne bi smjela biti veća od 7 stupnjeva Celzijusa, te da je klima uređaje potrebno redovito održavati kako bi se izbjegla kontaminacija zraka mikroorganizmima koji mogu uzrokovati iritaciju sluznica, alergijske reakcije ili infekcije dišnih puteva.

03.06.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh