« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci
LOOL

Kako se riješiti pušenja? Podmićivanjem!

Spremni smo odreći se pušenja i 'čik pauza' na poslu ako bismo za to dobili dodatne dane godišnjeg odmora

Prilično zanimljiva ideja
Prilično zanimljiva ideja (Arhiva)
Više o

pušenje

,

mito i korupcija

,

prestanak pušenja

Diljem svijeta prekjučer se obilježavao Svjetski dan nepušenja. U Hrvatskoj, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, puši svaka treća osoba, a dobar dio radnika svoje pauze na poslu koristi kako bi 'utažili žeđ' za duhanom.

Osim što zbog manje ili više učestalih odlazaka na 'čik pauze' radnicima-pušačima oduzima vrijeme, pušenje u radnim okolinama ima i niz drugih negativnih utjecaja. Primjerice, studije pokazuju kako pušači u prosjeku imaju 31% veću stopu bolovanja i godišnje uzimaju tri dana bolovanja više u odnosu na kolege nepušače. Također, pušenje se negativno odražava na produktivnost radnika, a tu je i opasnost od pasivnog pušenja.

Kako bi potaknule svoje zaposlenike na prestanak pušenja tvrtke su krenule nuditi različite pogodnosti, poput novčanih nagrada i, nešto češće, dodatnih dana godišnjeg odmora.

No, jesmo li spremni otarasiti se ove loše navike, barem tijekom radnog vremena, kada bi to značilo nekoliko dodatnih dana slobodno godišnje? Odgovor na ovo pitanje doznao je portal MojPosao provođenjem ankete u kojoj je sudjelovalo više od 5200 ispitanika.

Dodatni motiv za prestanak pušenja

Gotovo dvije trećine pušača spremno je na prestanak pušenja, barem za vrijeme radnog vremena kada bi za to bili nagrađeni dodatnim danima godišnjeg odmora. Većina ispitanih (62%) ističe kako bi s ovom navikom prestali istog trena jer im je, kako tvrde, potreban dodatni motiv za prestanak pušenja.

S druge strane, 38% anketiranih pušača ističe kako bi njihova odluka ovisila o broju ponuđenih dana godišnjeg odmora, a malotko bi na prestanak pušenja uopće pomislio kada bi se radilo o manje od 3 dodatna dana godišnjeg odmora.

Trećina niti ne pomišlja na prestanak pušenja

Za svakog trećeg pušača u Hrvatskoj, dvojbi nema - neovisno o broju ponuđenih dana, dodatni dani godišnjeg odmora ne mogu ih motivirati na rastanak s 'čik pauzom'. Kako napominju, radi se o 'diskriminaciji radnika-pušača' i dodaju kako se pušenje za vrijeme radnog vremena 'ne odražava negativno na njihovu produktivnost'.

Dio ispitanih poručuje kako su spremni razmisliti o prestanku pušenja ako im poslodavac umjesto dodatnih dana godišnjeg odmora ponudi novčanu nagradu, kao i da je predah od posla 'potrebniji pušačima jer su slabijeg zdravlja', a dio anketiranih ističe kako previše uživaju u pušenju i kako ih nikakvi dodatni poticaji ne mogu potaknuti na prestanak.

'Nepušači zaslužuju dodatne dane godišnjeg', poručuju nepušači

Svoje mišljenje o ovoj temi ponudili su i nepušači. Smatraju kako bi svi radnici-nepušači trebali imati više dana godišnjeg odmora u odnosu na kolege koji puše jer, napominju, nepušači rjeđe odlaze na pauze, a radni dan im jednako traje.

Poručuju kako 'pušenje ne spada u temeljne ljudske potrebe zbog čega bi se pauze za pušenje trebale na neki način ograničiti i/ili manje tolerirati' i predlažu da HZZO svim pušačima 'omogući 15 dana kampa za odvikavanje od pušenja'.

02.06.2022. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh