« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 mjeseci i 18 dana
SAVJETI

Kako se riješiti neugodnog zadaha?

Neugodan zadah u većini slučajeva posljedica je veće količine hlapivih sumpornih spojeva koji mu daju težak miris

Imate problem?
Imate problem? (Arhiva)
Više o

zadah iz usta

,

neugodan zadah

,

savjeti

Neugodan zadah prilično je nezgodna stvar, pogotovo za ljude koji su u stalnom kontaktu s klijentima, pa nikad nije dovoljno dobrih savjeta kako ga se riješiti.

Čisto da znate - najčešći krivac je anaerobna bakterija s kraja jezika koja ima ulogu u metaboliziranju hrane i u tom postupku stvara spojeve sumpora, kaže Sebastian Paris, profesor i liječnik u berlinskoj bolnici Charite. 

A svatko tko je ikada pomirisao sumpor zna koliko je to neugodno, no istodobno i potpuno bezopasno. 

Paris dodaje da su takve bakterije dio normalne oralne flore i da se najčešće nakupljaju na stražnjem dijelu jezika. Ističe da u gotovo 90 posto slučajeva zadah potječe iz usne šupljine.

Zadah često uzrokuje upala zubnog mesa (gingivitis) i upala potpornog tkiva zubi (parodontitis) te ostale bolesti usne šupljine.

Uzrok mogu biti interdentalni prostori i subgingivalna područja, nepravilni zubni nadomjesci te ostaci hrane među zubima.

No neugodan zadah u većini slučajeva posljedica je veće količine hlapivih sumpornih spojeva koji mu daju težak miris. Konzumiranje hrane s hlapivim sumpornim spojevima, poput češnjaka, luka i nekih začina najčešći su uzrok privremene halitoze. 

Osobama koje imaju probleme s halitozom najbolje je prvo otići stomatologu jer je drugi njezin najčešći uzrok infekcija desni. A ostane li neliječena, ona može izazvati i teže posljedice poput ispadanja zuba. 

Ako stomatolog isključi upalu ili infekciju, preporučit će čišćenje jezika jednom dnevnom specijalnom četkicom, no posebna pasta nije potrebna.  "Ako niti to ne pomogne, postoje posebne tekućine za ispiranje usta koje hoće", kaže Paris.

Podsjeća da su mogući uzroci i bolesti grla, nosa ili uha, ali ipak u puno manjem obimu. Vrlo rijetko uzrok i problem lošeg zadaha je probavni trakt.

10.09.2018. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh