« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 mjeseca
SAVJETI

Kako se riješiti emocionalnih vampira

Baš kao što pravi vampiri iz osoba isišu krv, tako emocionalni vampiri iz drugih isišu sve pozitivne emocije te ih čine bezvoljnima, anksioznima pa čak i depresivnima

A kakvi su vaši?
A kakvi su vaši? (Arhiva)
Više o

emocionalni vampiri

Ako se, nakon razgovora i druženja s nekom osobom osjećate iscrpljeno, anksiozno, nervozno ili jednostavno čudno, najvjerojatnije ste se družili s emocionalnim vampirom.

Naime, baš kao što pravi vampiri iz osoba isišu krv, tako emocionalni vampiri iz drugih isišu sve pozitivne emocije te ih čine bezvoljnima, anksioznima pa čak i depresivnima.

Vrste emocionalnih vampira

S obzirom na ponašanje, postoji nekoliko vrsta emocionalnih vampira koji znatno utječu na druge ljude, a to su:

Narcisi - ove osobe žele da su oni uvijek u centru pažnje i da se uvijek govori samo o njima. O sebi misle samo najbolje, ne vide svoje mane i žude za divljenjem. Narcisi imaju jako ograničen osjećaj za druge i empatija im nije jača strana. Stoga, ako se ne ponašate točno kako oni žele ili ako ih bilo čime zasjenite, prema vama će postati hladni, distancirani i, naravno, naljutit će se.

Obožavatelji drame - obožavatelje drame uglavnom ćete prepoznati po tome što su uvijek tu kada se nekome nešto loše dogodi, ali ne zato da bi nekoga utješili već da - doliju ulje na vatru. Također, i kada se njima dogodi neki minorni incident, to će predstaviti kao da im se dogodilo nešto najgore na svijetu.

Oni koji sve moraju kontrolirati - ove osobe imaju osjećaj da moraju kontrolirati apsolutno sve i svakoga. Čak misle i da imaju pravo govoriti ljudima oko sebe što bi trebali raditi, kako bi se trebali osjećati i slično. Oni uvijek moraju biti dominantni, misle da sve znaju najbolje i prilično se razljute ako im se netko odluči suprotstaviti.

Oni koji stalno pričaju - osobe koje neprestano pričaju također mogu biti emocionalni vampiri. Ovdje ne govorimo o ekstrovertnim osobama koje potiču razgovore, uvažavaju tuđa mišljenja i koje su ugodne u društvu već o njihovoj suprotnosti. Naime, kada se nađete u društvu emocionalnog vampira u ovom obliku, rijetko kada ćete doći do riječi, a čak i ako to uspijete, vrlo brzo ćete biti prekinuti usred rečenice.

Oni koji stalno rade žrtvu od sebe - ove osobe uvijek imaju stav kao da im se u životu događaju samo negativne stvari i stalno se na nešto žale. Njima je uvijek netko za nešto kriv, cijeli svijet je okrenut protiv njih, svaka, pa i najmanja sitnica ih 'prebaci'... Oni zaista nikad nisu sretni i za svoje loše raspoloženje uvijek pronalaze izgovore. Ovo su osobe koje za svako rješenje pronalaze problem.

Uglavnom - riješite ih se!!

29.01.2024. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh