« Znanost
objavljeno prije 3 godine i 3 mjeseca
ZNANOST

Koliko dugo mogu trajati naknadni potresi?

Nakon što je potres 6,2 po Richteru pogodio petrinjsko područje 29. prosinca, uslijedio je niz naknadnih potresa.

Koliko traju aftershokovi?
Koliko traju aftershokovi? (Arhiva)
Više o

Zagreb

,

Petrinja

,

naknadni potresi

Studija objavljena u Bulletin of the Seismological Society of America istraživala je koliko dugo mogu trajati aftershockovi, odnosno naknadni potresi. Autori studije Shinji Toda i Ross Stein istraživali su u kojim okolnostima potresi mogu trajati od 100 do 1.000 godina, kako bi se utvrdilo kolika je seizmička opasnost u određenim područjima.

Što utječe na trajanje naknadnih potresa?

Kod naknadnih potresa frekvencija i učestalost se smanjuju s vremenom. Stopa naknadnih potresa 10 dana nakon glavnog udara bit će jedna desetina stope prvog dana, a 100 dana nakon glavnog udara, stopa naknadnog udara iznosit će stoti dio prvog dana itd.

 

Toda i Stein koristili su podatke iz Japana te su otkrili da ono što kontrolira trajanje naknadnih udara jest mjesto naknadnih potresa, a ne veličina ili mjesto glavnog potresa.

Primjerice, u zonama subdukcije slijed naknadnog udara obično je trajao 30-1.000 dana. Subdukcija je proces uranjanja, ili tonjenja jedne litosferne ploče pod drugu. Suprotno tome, u unutrašnjosti tektonske ploče predviđalo se da će sekvencije naknadnih potresa trajati više od 30 godina, a u nekim slučajevima i tisuće godina. Naknadni potresi koji su se dogodili uz vrlo sporo klizanje rasjeda trajali su najdulje.

07.01.2021. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh