« Život
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
pripazite na starije

Kako se čuvati od vrućina?

Izbjegavati sunce između 10 i 17 sati, jedite lagano, pijte puno tekućine

(Corbis)
Više o

Darko Milinović

,

val vrućine

Zbog vala vrućina u Hrvatskoj, ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović donio je preporuke za zaštitu od visokih temperatura a kako bi se kod građana umanjio negativan meteorološki učinak, posebice kod ugroženih skupina društva - starijih osoba, kroničnih bolesnika, kardiovaskularnih bolesnika i kod djece.

Preporučljivo je apsolutno izbjegavanje izravnog izlaganja suncu između 10 i 17 sati, a u slučaju potrebe izlaska, važno je pravilno se zaštiti odgovarajućom kapom, maramom ili šeširom te oči zaštiti sunčanim naočalama, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva.

Izuzetno je važno redovito piti odgovarajuće količine vode i to do 2,5 litre, a gazirana pića i alkohol apsolutno izbjegavati. U prehrani je bitno izbjegavati masna, pržena, začinjena i teška jela. Prednost treba dati kuhanom povrću, voću, salatama i ribi. Izuzetno je bitna nadoknada tekućine laganim varivima, juhama i čajevima. Prostore u kojima se boravi potrebno je izolirati od utjecaja izravnog djelovanja sunca zasjenjivanjem.

Slučajevi glavobolje, mučnine, vrtoglavice, a posebice dehidracije znaci su za "uzbunu" pri čemu je potrebno starijim osobama, djeci, bolesnima i funkcionalno onesposobljenima u najkraćem roku pružiti zdravstvenu skrb. Obavezno konzultirajte svog odabranog liječnika opće medicine ili najbližu hitnu medicinsku pomoć, navodi se u preporukama.

Kronični bolesnici moraju voditi pažnju o redovitom uzimanju propisanih lijekova i preparata, kardiovaskularni bolesnici regulirati i kontrolirati krvni tlak, a bolesnici oboljeli od šećerne bolesti obvezno regulirati šećer u krvi.

Članovima obitelji, prijateljima, susjedima i znancima ministar je uputio apel za učestalijim kontaktima s osobama za koje imaju saznanja da bi im mogla zatrebati pomoć.

Izvor: Hina

24.07.2009. 12:28:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh