« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
SAVJETI

Kako se boriti s jesesnkim alergijama

Kliničke slike kojima se manifestira alergija na ambroziju su alergijski rinitis, odnosno rinokonjuktvitis, simptomi vezani uz sluznicu nosa i očiju

I jesen ima svoje probleme...
I jesen ima svoje probleme... (Arhiva)
Više o

alergije

,

jesen

Jesen je, baš poput proljeća, razdoblje u godini kada se bilježi povećan broj alergijskih reakcija. Jedan od najčešćih alergena u ovo doba jest ambrozija. Problemi mogu varirati od obične alergijske reakcije pa do alergijske astme.

Kliničke slike kojima se manifestira alergija na ambroziju su alergijski rinitis, odnosno rinokonjuktvitis, simptomi vezani uz sluznicu nosa i očiju. Dominantno bi to bilo svrbež nosa, kihanje koje zna biti onako intenzivno u salvama, curenje iz nosa i začepljenost nosa.

Drugi važan alergen u ovo doba godine jesu grinje kućne prašine.

Iako se tu radi o cjelogodišnjem alergenu, dakle on je prisutan u našem kućnom mikroš, mikrookolišu tijekom cijele godine, jesenski period je taj kada se njihovi ciklusi razmnožavanja pojačavaju zato što im našim laganim zatvaranjem u kućne uvjete omogućavamo takav, takav jedan idealan mikrookoliš.

A izloženi smo sve većoj količini alergena, posebno u urbanim sredinama, gdje je sve dulja sezona polenizacije te sve veća količina peludnih zrnaca.

Stoga, ako imate problema, testirajte ih, a nakon toga neka vam liječnik prepiše neki antihistaminik.

16.10.2022. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh