« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
SAVJETI

Kako sam uzgajati začinsko bilje

Začinsko bilje nije zahtjevno za uzgoj. Uz kratak vodič saznajte kako i vi sami možete uzgojiti začinsko bilje u svom stanu ili kući

Uzgojite ih sami!
Uzgojite ih sami! (Arhiva)
Više o

začinsko bilje

,

kućni vrt

,

uzgoj začinskog bilja

Domaći uzgoj začinskog bilja danas je postao sasvim normalna stvar pa nije čudno vidjeti da na našim balkonima zajedno s cvijećem raste i ružmarin, bosiljak, cimet, korijandar ili pak peršin...

Začinsko bilje već se tisućama godina koristi u kulinarstvu, a sastavni je dio svakog dobrog jela - bez začina naš jelovnik čini se prazan i nepotpun. Začini poboljšavaju i nadopunjuju okus hrane, a ujedno su i zdravi.

Naime, hrana koju danas kupujemo u supermarketima puna je umjetnih bojila i raznih aditiva koji nepovoljno djeluju na naše zdravlje. Upravo zbog toga, uzgoj začinskog bilja kod kuće postao je sve popularniji. No, kako zapravo uzgojiti začinsko bilje da ono potraje i ostane u dobrom stanju?

Bogatstvo mirisa i okusa

Čak ako nemate idealne uvjete za uzgoj začinskog bilja, nemojte odustati od sadnje. Začini poput anisa, curryja, bosiljka, peršin, cimeta, čilija, đumbira, korijandara i ružmarina zapravo ni nisu toliko zahtjevni, a kad ih jednom uzgojimo, mogu potrajati godinama. Dakako, sve ovisi o načinu na koji brinemo o njima.

Može se saditi i zimi

Začinskom bilju nisu potrebni posebni vremenski uvjeti pa se s njegovim uzgojem može započeti i u zimskim mjesecima. Iako je otvoren prostor najbolji za uzgoj začina, on je jednako tako moguć i u stanu ili kući. Važno je jedino da bilje redovito dobiva dovoljnu količinu sunčevog svjetla, preporučuje se barem šest sati svjetla dnevno. Ako u stanu imate balkon koji gleda na južnu ili jugoistočnu stranu, to je idealno mjesto za uzgoj vaših začina. 

Začinsko bilje za uspješan uzgoj ne treba previše prostora pa ga bez problema možete posaditi u običnu lončanicu. Sadnice možete kupiti u bilo kojem vrtnom centru, a cijene im nisu previsoke. Kad ih sadite, dobro bi bilo da zemlju lagano pomiješate s pijeskom jer on ima zadatak drenaže.

Cijeli postupak radite na sobnoj temperaturi, nek prostorija u kojoj sadite bude zagrijana na minimalno 22 stupnja. Začinsko bilje ne smijete zapostaviti, već ga trebate redovito čistiti i obrezivati. Tako biljka prirodno jača i dodatno se potiče njezin rast. 

04.02.2017. 15:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh