« Film
objavljeno prije 7 godina
NAJAVE

Kako sam se zaljubio u Evu Ras, film posvećen kinematografiji u MM centru

Projekcija 27. travnja u 19:30 u MM centru u sklopu projekta Kratke slike, posvećenog nezavisnom i inovativnom filmu, ujedno je i hrvatska premijera filma

Kako sam se zaljubio u Evu Ras
Kako sam se zaljubio u Evu Ras (Kultura promjene)
Više o

MM centar

,

Kratke slike

,

Kako sam se zaljubio u Evu Ras

,

André Gil Mata

Film Kako sam se zaljubio u Evu Ras (Como Me Apaixonei por Eva Ras) portugalskog redatelja Andréa Gila Mate topla je i intimna priča o iščezlim snovima i sjećanjima, o kinematografiji koje više nema, publici koje nema, priča je to o povijesti jedne zemlje, putovanje kroz osobnu i kolektivnu memoriju kroz lik 70-godišnje projekcionistice Sene.

Projekcijska kabina starog sarajevskog kina ujedno je i njezin dom, stol za premotavanje filmova služi kao kuhinjska ploha, a između 35-mm filmskih projektora Sena vješa rublje. Njezina tiha svakodnevica sastoji se od obavljanja kućanskih poslova, rijetkih posjeta i projiciranja starih jugoslavenskih filmova čije se kopije još čuvaju u kinu. Isječci iz klasika poput Breze (A. Babaja), Ljubavnog slučaja ili tragedije službenice P.T.T. (D. Makavejev), Zasede (Ž. Pavlović) te prizori čuvenih filmskih zvijezda poput Eve Ras, na neki način pričaju zasebnu Seninu priču koja je istovremeno i priča cijele zemlje, njezinih očekivanja, strahova i boli.

Redatelj André Gil Mata studirao je matematiku, a bavi se filmom, kazalištem i fotografijom. Osnivač je filmskog laboratorija Atomo 47, autor je nekoliko nagrađivanih filmova, a za svoj prvi dugometražni dokumentarac, Cativerio, osvojio je nagradu DocAlliance na festivalu u Cannesu 2013. Pohađao je doktorski program film.factory u Sarajevu pod mentorstvom Bele Tarra. Film Kako sam se zaljubio u Evu Ras prikazan je na dvadesetak festivala, između ostalih: Doclisboa, Viennale, Fid Marseille, Dokufest, International Film Festival Rotterdam.

Projekcija 27. travnja u 19:30 u MM centru u sklopu projekta Kratke slike, posvećenog nezavisnom i inovativnom filmu, ujedno je i hrvatska premijera filmaUlaz na program je besplatan, a više informacija potražite na: http://mmcentar.sczg.hr/

24.04.2017. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh