« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
SAVJETI

Kako sačuvati pamćenje?

Svrha istraživanja bila je ustanoviti na koji način omega 3 i vitamini B djeluju međusobno i na koji način utječu na to da ne dođe do opadanje kognitivnih funkcija mozga

E, to trebate jesti!
E, to trebate jesti! (Arhiva)
Više o

pamćenje

,

treća dob

,

omega-3 masne kiseline

,

koktel

Koktel omega 3 masnih kiselina i vitamina grupe B kod pacijenata treće životne dobi utječe na poboljšanje njihova pamćenja i kognitivnih funkcija. I ovo istraživanje pokazuje da je prehrana važan čimbenik u održavanju zdravlja mozga i njegovih funkcija. 

Ranije studije pokazale su dobrobit vitamina grupe B u procesu usporavanja starenja mozga i sprečavanju slabljenja pamćenja, a novo istraživanje je otkrilo da grupa vitamina B, koje nalazimo u cjelovitim žitaricama, krumpiru, bananama, leći, paprikama, tempehu, grahu, kvascu i melasi pojačava djelovanje omega 3 masnih kiselina, sadržanih u plavoj ribi, uljaricama i uljanoj repici potiče učinak vitamina B, čineći na taj način iznimno koristan 'koktel' za mozak, piše list Le Parisien.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Cape Townu, Oslu, Oxfordu i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima proveli su istraživanje na 250 starijih osoba s "blažim kognitivnim problemima" koje nisu utjecale na njihovo svakodnevno funkcioniranje, no koje su bez stalnog praćenja i odgovarajuće terapije mogli dovesti do nekog oblika demencije.

Svrha istraživanja bila je ustanoviti na koji način omega 3 i vitamini B djeluju međusobno i na koji način utječu na to da ne dođe do opadanje kognitivnih funkcija mozga, osobito pamćenja kod starijih osoba.  Svaki je sudionik istraživanja podvrgnut testu evaluacije kognitivnih funkcija i krvnome testu da bi se izmjerila razina dviju omega 3 masnih kiselina koje nalazimo u ribljem ulju.

Od 250 ispitanika, jedna je grupa tijekom dvije godine uzimala B vitamine, a druga placebo. Pokazalo se da kod osoba koje su u organizmu imale vrlo nisku količinu omega 3 masnih kiselina dodatak vitamina B nije djelovao učinkovito na opadanje kognitivnih funkcija.

No kod osoba koje su imale visoku količinu omega 3, uz dodatak vitamina B kognitivne funkcije mozga značajno su poboljšane. 

Istraživanje je temelj za daljnja istraživanja o poboljšanju pamćenja i kognitivnih funkcija kod osoba treće životne dobi, zbog čega prof. David Smith kani kombinirati omega 3 i vitamine B kod pacijenata koji pate od "blažih kognitivnih poteškoća", a nastojat će ustanoviti i utječe li spomenuti koktel na usporenje razvoja Alzheimerove bolesti. 

28.01.2018. 11:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh