« Život
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
UŠTEDE?

Kako sačuvati novčanik djelomično punim u blagdansko doba

Zašto nas razvaljuju glazbom u šoping centrima? Zato što glazba dokazano potiče trošenje, pa ponesite nove novčanice da vam bude žao potrošiti

Slijedi opaki napad na novčanike
Slijedi opaki napad na novčanike (Shutterstock)
Više o

blagdani

,

božićni pokloni

,

trošenje

,

rasprodaje

Božić se približava, a s njim i groznica trošenja koje jedva čeka svaki shopping centar, pa evo nekoliko savjeta kako ne napraviti rupu u novčaniku koju ćete neuspješno pokušavati začepiti nekoliko mjeseci.

Recimo, u shopping je najbolje otići radnim danom prije posla, ako radite od 9. Žurit će vam se, nećete provesti sate u pregledavanju i morat ćete donijeti brze i kvalitetne odluke. Takve odluke donose ljudi kad su sretni, a kako nakon posla sigurno to niste, promijenite navike shoppinga i vaš će vam novčanik biti zahvalan.

Psholozi kažu da u shoppingu sami sebi dajemo neke nagrade koje smatramo da smo zaslužili, a nismo dobili, pa kako biste imali taj osjećaj zadovoljstva ne treba nam shopping, možete umjesto toga pogledati dobar film ili se dobro istrčati, vaš će mozak reagirati jednako. 

Naravno da bi bilo jako pametno napraviti plan kupovine, liste poklona koje trebate kupiti i sve to pregledavati mjesec dana prije kupovine, no rijetki su toliko disciplinirani. Ipak, disciplina po tom pitanju je ključna ako želite preživjeti nakon blagdana, kad prazni novčanici izazivaju tugu.

Tek toliko da znate zašto će vas u svakom shopping centru dočekati prigodna glazba - ona potiče želju za trošenjem, kao i prigodni mirisi. Sad kad znate zašto, možete se oduprijeti porivu na trošenje, ili?

Za kraj, savjet koji je sigurno najbolji, ali koji jednako tako sigurno nećete poslušati - prije kupovine dignite novac s bankomata i ostavite karticu kod kuće. Tako ćete moći potrošiti samo ono što imate u novčaniku ... Dobar izazov, nije li? 

28.11.2013. 14:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh