« Ekosfera
objavljeno prije 10 dana i 5 sati
SAVJETI

Kako riješiti problem gladi u svijetu?

Ministri financija Brazila i Francuske pokušavaju putem G20 uvesti porez na bogatstvo milijardera čija je imovina u američkim dolarima

Ovo mora prestati!!
Ovo mora prestati!! (Metro)
Više o

glad

,

svijet

Brazilac Fernando Haddad i Francuz Bruno Le Maire promovirali su svoj prijedlog progresivnog poreza na superbogatstvo na proljetnim sastancima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu. Svrha uvođenja ovog poreza je financiranje sanacije klimatskih promjena i ublažavanje globalnog problema gladi.

S ovim porezom slaže se predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva, ali Njemačka odbija ideju, usprkos tome što bi taj porez na godišnjoj razini iznosio svega 2 posto, a prikupio bi 250 milijardi dolara koje bi se moglo raspoređivati za najhitnije globalne situacije - borbu protiv klimatskih promjena i siromaštva (gladi).

Podijeljena mišljenja

Na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu njemački ministar financija Christian Lindner odbacio je prijedlog progresivnog oporezivanja superbogatstva. "Mislimo da to nije prikladno", prenosi Reuters. Nakon tiskovne konferencije američki senator Bernie Sanders komentirao je da će se Lindner predomisliti. Dodao je kako on osobno snažno podupire ovaj zakon te kako će učiniti sve da osigura podršku vlade predsjednika Joea Bidena. Prema Reutersovim informacijama protiv su još Japan i Italija. 

Francuski ministar Le Maire kazao je kako je revizija poreznog sustava "pitanje učinkovitosti i pravde" te da bi porez na superbogate trebao slijediti već dogovorene mjere za digitalni porez i globalni minimalni korporacijski porez.

Brazilski ministar Haddad istaknuo je kako "u svijetu u kojem su gospodarske aktivnosti sve više transnacionalne, moramo pronaći nove i kreativne načine za oporezivanje tih aktivnosti [i] tako usmjeriti prihode na zajedničke globalne napore kao što su okončanje gladi i siromaštva i borba protiv klimatskih promjena", prenosi Climate Change News. Također je pozvao svjetske čelnike da pokažu "političku hrabrost", prihvate "inovativna rješenja temeljena na dokazima" i svojim građanima daju "nadu". Dodao je kako se bez hrabrosti ne mogu voditi dobre politike.

Potrebna je hrabrost

Autor prijedloga je francuski ekonomist Gabriel Zucman koji će porez na milijardere predstaviti ministrima financija i čelnicima središnjih banaka G20 kada se sastanu u brazilskom gradu Rio De Janeiru u srpnju. Haddad, čija će vlada biti domaćin tog sastanka kao predsjedavajući G20, rekao je da želi da G20  izrazi potporu porezu. Le Maire je rekao kako se nada da će porez na bogatstvo biti uveden do 2027., deset godina nakon početka reforme međunarodnog poreznog sustava.

Iako još nije jasno kako bi točno porez izgledao, Zucman kaže kako ne moraju sve zemlje pristati na mjeru da bi se ona mogla provesti. Ako neke zemlje ne oporezuju milijardere, druge ih mogu oporezovati više kako bi to nadoknadile, rekao je, dodajući da tako funkcionira globalna minimalna stopa poreza na dobit od 15 posto, a koja je stupila na snagu ove godine, piše Climate Change News.

Još se ne zna tko bi bio zadužen za raspodjelu sredstava prikupljenih ovim porezom, ali postoje prijedlozi kamo bi i kome on išao. Na istom sastanku, akademici su se zalagali za to da se novac da zemljama u razvoju za suočavanje s klimatskim promjenama. Prema toj ideji novac bi išao siromašnima prije nego što ih pogodi klimatski šok poput toplinskog vala, ili drugih klimatskih katastrofa.

26.04.2024. 14:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    27.04.2024. 09:07
    bolje politicarima da manje ratujuu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh