« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
POWER OF NO

Kako reći "ne" u pet koraka

Nije sramota odbiti nekoga ukoliko za to postoji dobar razlog; naučite kako reći "ne“

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dreamstime)
Više o

slobodno vrijeme

,

reći ne

,

odbijanje

Sjećate li se projekta kojeg ste prihvatili napraviti na zamolbu šefa, iako ste znali da zapravo nemate vremena? Ili dugačkog telefonskog razgovora s prijateljicom koja zove samo kako bi pričala o sebi i svojim krizama?

Ovakvih i sličnih primjera ima mnogo, a jedini način da se riješimo tog dodatnog, nepotrebnog izvora stresa je da konačno naučimo reći "ne"?

Odbiti nekoga nije lako, pogotovo ženama koje gaje konstantnu želju da pomažu svima oko sebe i da potrebe drugih stave iznad svojih vlastitih. Međutim, "ne" je ključan za postavljanje limita kako bi si stvorili toliko potreban prostor za „disanje".

Stručnjaci tvrde da čuveno "ne" možemo naučiti izgovoriti kroz pet koraka:

1. Priznanje - Ako vas netko zamoli da mu nešto učinite, to je zato što ima vjeru u vaše sposobnosti ili vas jednostavno smatra dobrom osobom. Stoga, prije nego što vam padne mrak na oči kad čujete pitanje na koje ne želite odgovoriti pozitivno, odajte priznanje osobi koja je odabrala upravo vas.

2. Zahvalnost i interes - Ljubazno se zahvalite na ponudi i pokažite da vas zanima o čemu se točno radi. Postavite dodatna pitanja, iznesite kratak, pozitivan stav o projektu i slično kako bi sugovorniku dali osjećaj vrijednosti.

3. Odbijanje - Jednom kad ste odali priznanje osobi koja vam je uputila molbu, pokazali zahvalnost i interes, imate potpuno pravo s nekoliko jednostavnih riječi odbiti poziv ili projekt. Ukoliko vam "ne" samo po sebi zvuči previše grubo, objasnite da trenutno imate previše obaveza i da niste u stanju kvalitetno odraditi sve što se od vas traži.

4. Ponudite alternative - Budite oprezni da se u daljnjem razgovoru ne uvučete preduboko u zahtjev, ali isto tako pokušajte ponuditi nekoliko alternativa (prijateljici da vas nazove kasnije, predložite osobu koja bi mogla projekt izvršiti umjesto vas, itd.).

5. Zapamtite sljedeće - Ukoliko se i dalje sami sa sobom borite s tim važnim, a toliko teškim "ne" polijepite si po kući post-ite s posjetnikom i stalno si ponavljajte činjenicu da reći "ne" nekome ujedno znači reći "da" samome sebi.

20.01.2010. 07:58:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh