« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Pali i vozi

Kako putovati svemirom besplatno?

Gravitacijski koridori mogli bi poslužiti svemirskim brodovima da putuju svemirom poput brodova na oceanskoj struji.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (D. Mail)
Više o

svemir

,

putovanje

,

gravitacija

Američki znanstvenici pokušavaju mapirati koridore kako bi se smanjili troškovi putovanja svemirom. Ti koridori ponašaju se poput struje u oceanu, a stvara ih kompleksan međuodnos sila između planeta i njihovih satelita.

Uz pomoć kompjuterske grafike, uspjeli su stvoriti putove koji izgledaju poput špageta omotanih među planetima. Putovi povezuju tzv. Langrangeove točke gdje se gravitacijske sile izjednačavaju.

˝Zapravo se radi o ideju iskorištavanja sila među planetima kako bi se uštedjelo na gorivu prilikom istraživanja Sunčevog sustava˝, objašnjava profesor Shane Ross sa Tehnološkog sveučilišta u Virginiji. ˝To su koridori koji se stvaraju među svemirskim tijelima koja gravitiraju, te ako posjedujete mapu možete ih koristiti za lakše putovanje svemirom baš kao što brodovi koriste oceanske struje.˝

Do sada je samo jedna američka misija koristila ovaj koncept. Letjelica ˝Genesis˝ lansirana je 2004. kako bi prikupila čestice Sunčevih vjetrova. Zahvaljujući gravitacijskim strujama količina goriva koju je letjelica trebala ponijeti reducirala se za čak 10 puta.

Koridori su posebno korisni za putovanje među satelitima nekog planeta. ˝Jednom kada dođete na planet koji ima svoje koridore možete ih koristiti za istaživanje njegovih satelita. Zapravo putujete besplatno, a sve što vam treba jest malo goriva kako biste podesili kurs˝, objašnjava profesor Ross.

Međuplanetarno putovanje ipak zahtjeva nešto goriva, naglašava profesor Ross dodajući kako bi putovanje između Zemlje i Marsa uz pomoć koridora trajalo nekoliko tisuća godina.

11.09.2009. 15:15:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh