« Hi-tech
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
SAVJETI

Kako provjeriti brzinu interneta

Događa li se da vam se stranice sporo učitavaju? Ako je odgovor da, vrijeme je da provjerite vašu Wi-Fi mrežu. Postoje jednostavni načini za ubrzate internet vezu, a koji malo ili ništa ne koštaju

Provjerite koliko brzo stvarno surfate
Provjerite koliko brzo stvarno surfate (Arhiva)
Više o

test

,

brzina interneta

Brzina interneta podatak je kojim se obično hvale provideri, no što ako vam se stranice otvaraju sto godina? Ono što možete naprije napraviti je brzinu vašeg interneta testirati na stranici www.speedtest.net. Na ovoj stranici možete precizno izmjeriti stvarnu internet konekciju i to posebno download, a posebno upload.

Rezultati će varirati, tako da ćete morati test ponoviti u više navrata, ili u različitim dijelovima kuće ili stana. Brzina koju će pokazati mjerač će vjerojatno biti manja od one koju vam je prezentirao vaš telekomoperater kada vam je prodao internet paket.

Ukoliko vam je velika razlika između onog što vam pokazuje mjerač speedtesta i onog što su naveli kada ste odabirali paket za kućni internet, pozovite vašeg providera da otkloni smetnje.

No, prije toga, uvjerite se da slučajno nije problem u uređaju. Primjerice, ukoliko imate laptop i stolno računalo brzinu provjerite na oba uređaja.

Poboljšati signal, a time i kvalitetu veze možete i tako da nađete bolji položaj za vaš router, jer možda ga jednostavno držite na krivom mjestu u stanu. Izbjegavajte ga držati na podu, u "zatvorenim zona" stana, ili u blizini objekata koji mogu ometati signal, poput betonskih zidova, velikih metalnih predmeta, mikrovalne pećnice i bežičnih telefona, piše kiplinger.com.

Računajte i da vašu vezu mogu ometati Wi-Fi mreže iz susjedstva. To možete provjeriti uz pomoć aplikacije WiFi Analyzer koja se nudi preko Google Playa, a kako bi vidjeli koje mreže se najviše koriste u susjedstvu i kakve su mogućnosti spajanja. Kako biste se prebacili na manje zagušen kanal, slijedite upute koje će vam ponuditi aplikacija.

16.07.2016. 12:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh