« Život
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
PANIKA?

Kako pronaći informacije o covidu?

Ukoliko koristite društvene mreže, nemojte na njima biti stalno - odvojite jednom dnevno vrijeme za društvene mreže da se povežete s prijateljima, nešto pročitate i zabavite se

Zbunjeni ste?
Zbunjeni ste? (Arhiva)
Više o

informacije

,

covid

U istraživanju koje je nedavno provedeno na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu na gotovo 1000 punoljetnih sudionika svih dobnih skupina dobiveno je da se gotovo petina njih osjeća preplašeno, frustrirano i zbunjeno dok pretražuju informacije na internetu.

Navode da im je, jednom kad započnu pretraživanje, teško prestati, a daljnje traženje kod njih izaziva neugodne emocije. Isto tako, gotovo 70% sudionika navodi da im u ovom situaciji pomaže informiranost.

Kako onda pronaći ravnotežu? Preporuka psihologa:

- Vijesti vezane za pandemiju pratite jednom, maksimalno dva puta dnevno, na provjerenim kanalima, portalima i emisijama i to onima koje prenose službene informacije Nacionalnog kriznog stožera i drugih hrvatskih relevantnih stručnjaka.

- Pratite ih i na društvenim mrežama službene stranice sa točnim i provjerenim informacijama koronavirus.hr, Hrvatski zavoda za javno zdravstvo.

- Ukoliko koristite društvene mreže, nemojte na njima biti stalno - odvojite jednom dnevno vrijeme za društvene mreže da se povežete s prijateljima, nešto pročitate i zabavite se.

- Informacije koje dolaze društvenim mrežama su često neprovjerene. Svaka objava koja počinje sa - svjetski stručnjaci, poznati liječnik, znanstvenik i slično, a koja nije praćena originalnim izvorom, točnim podacima o tome tko je taj liječnik imenom i prezimenom i postoji li on zaista, neka kod vas izazove sumnju u njenu istinitost. Provjerite radi li se o nečijem mišljenju ili podacima koje su zasnovani na znanstvenim istraživanjima i objavljeni u službenim intervjuima i objavama. Zapitajte se i koja je svrha te objave - da vas informira, „spasi" ili dodatno uznemiri. Jednom kad podijelite tu informaciju i vi postajete suučesnik u širenju panike i dezinformacije. Suzdržite se makar od toga.

- Ako primijetite da vas informacije koje pristižu dodatno uznemiruju - „isključite" se na dan, dva. Ukoliko i dođe za to vrijeme do značajnih promjena i otkrića, to ćete ionako saznati drugim kanalima.I za kraj, ostanite doma, budite odgovorni prema sebi i drugima i birajte sadržaje koje vas umiruju, zabavljaju i odmiču vam pažnju od situacije koja je oko nas.

07.12.2020. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh