« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
PREŽIVLJAVANJE

Kako pročistiti vodu u izvanrednim situacijama

Malo tko od nas u rezervi ima čistu, pitku vodu u slučaju nepredviđenih događaja - a bez nje nema života

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

voda

,

pitka voda

,

prokuhavanje

,

dezinfekcija

,

destilacija

Nerijetke su situacija kad ostanete bez vode na nekoliko dana, zbog pucanja cijevi, ulaska otrovnih supstanci u vodovod ili nekog drugog razloga. U takvim situacijama najbolje bi bilo da u rezervi imate pročišćenu vodu. Međutim, to gotovo nikada nije slučaj.

Nevezano jeste li u velikim urbanim sredinama ili na ruralnim područjima, vodu ipak možete je pročistiti na nekoliko načina. Istina, u gradu vodu uvijek možete kupiti u trgovini. Ali brojni su scenariji u kojima imate vodu koja jednostavno nije čista. Evo kako si možete olakšati život dok se stvari ne vrate u normalu.

Prokuhavanje

Nalijte vodu u lonac. Neka čestice u vodi padnu na dno ili ih profiltrirajte kroz papirnati ručnik ili čistu tkaninu. Neka se voda kuha 3-5 minuta. Pretočite vodu nekoliko puta iz jedne posudu u drugu da biste vratili kisik i poboljšali okus vode. Ostavite da se voda ohladi prije upotrebe.

Dezinfekcija

Napunite plastičnu kantu sa vodom. Neka čestice u vodi padnu na dno ili ih profiltrirajte kroz papirnati ručnik ili čistu tkaninu. Dodajte 10 kapljica tekućeg izbjeljivača na jednu kantu. Promiješajte vodu i ostavite je na 30 minuta. Provjerite ako se osjeća miris izbjeljivača. Ako ne, dodajte novih 10 kapljica i ostavite je još 15 minuta.

Destilacija

Napunite pola lonca s vodom. Neka čestice u vodi padnu na dno ili ih profiltrirajte kroz papirnati ručnik ili čistu tkaninu. Zavežite papirnatu šalicu za ručku poklopca od lonca, okrenite poklopac naopačke ali pazite da čaša ne dodiruje vodu. Prokuhavajte vodu 20 minuta. Isparena voda će uglavnom biti bez nečistoća. Kondenzirat će se i kapati u papirnatu čašu.

Izvor: Savjeti-hr.com

18.04.2010. 14:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh