« Ekosfera
objavljeno prije 3 godine i 10 mjeseci
ZANIMLJIVO

Kako prevoziti kućne ljubimce?

Planirate put ili preseljenje u inozemstvo, a ne znate što je sve potrebno za siguran prijevoz vašeg kućnog ljubimca? Informacije smo dobili od vodećeg licenciranog špeditera i prijevoznika životinja u regiji

Evo kako se prevoze
Evo kako se prevoze (Arhiva)
Više o

kućni ljubimci

,

avion

,

prijevoz

Jedna od važnijih tema za mnoge ljude koji imaju najbolje prijatelje na četiri noge jest kako organizirati njihov prijevoz. Putovanja, selidbe i godišnji odmori nisu potpuni ako s vama nisu i vaši ljubimci.

Ako su zdravi i putovanje im ne predstavlja napor, a tamo kamo idete su dobrodošli, pitanje prijevoza životinja jedno je od važnijih elemenata planiranja vašeg putovanja.

Samo putovanje s ljubimcima često nije toliko jednostavno koliko se čini, zato vlasnici znaju da s životinjama nema spontanih putovanja već one zahtijevaju dobru organizaciju. 

Ako je destinacija relativno blizu, tada možete putovati automobilom. Međutim, ako putujete izvan Hrvatske, odnosno ako trebate organizirati avio-prijevoz za vašeg ljubimca, tada je nabolje da se obratite pouzdanom logističaru s dugogodišnjim iskustvom u prijevozu životinja, kao što je cargo-partner, koji će za vas s lakoćom odraditi sve korake ne bi li vaš četveronožni ljubimac sretno stigao na odredište.

Što sve trebate imati na umu kod planiranja prijevoza kućnih ljubimaca?

Prvo na što će vas njihov stručni tim upozoriti je da za svog ljubimca trebate imati važeće veterinarske dokumente - putovnicu (pet passport), aktualni certifikat na cijepljenje protiv bjesnoće (health certificate), te ostale dokumente potrebne ovisno o regulativama zemlje destinacije.

Dakako, procedure ovise od države do države, stoga u cargo-partneru poručuju da je potrebno minimalno 14 dana unaprijed najaviti prijevoz životinje kako bi pravovremeno mogli osigurati potvrdu mjesta na letu aviokompanije te pripremiti svu potrebnu dokumentaciju. Za države koje traže TITAR test, potrebno je i više od mjesec dana.

Za one koji ne znaju, TITAR test je test određivanja titra protutijela. Njime se provjerava učinkovitost cijepljenja protiv bjesnoće. Veterinar, najranije 30 dana nakon cijepljenja, šalje uzorak krvi u ovlašteni laboratorij u kojem se testom neutralizacije protutijela određuje titar protutijela koji mora biti barem 0,5 IJ/ml ili viši.

Nakon potvrde rezervacije od strane aviokompanije, špediter izdaje Zračni tovarni list (AWB - Air waybill). To je zapravo potvrda i ugovor o prijevozu tereta ili robe izdana na temelju potvrđene rezervacije svake međunarodne zrakoplovne kompanije.

Koordinacija i siguran prijevoz prema međunarodnim propisima

Kako bi se uvjerili da će sve uključene strane odraditi svoj posao i ujedno nadgledati vašeg ljubimca na svakom koraku, ovaj pet friendly špediter koordinira svu komunikaciju s veterinarima i stanicama tranzitne i odredišne zemlje.

Svaki detalj je bitan, od provjere dokumentacije, potvrde bookinga od strane aviokompanije, procedure prihvata i otpreme na let, handlinga u tranzitu i na kraju prihvata na odredištu. Pomno se prate svi koraci jer se radi o živim životinjama koje su prema proceduri Međunarodne udruge za zračni prijevoz (IATA-e) u pravilu službeno posebna vrsta tereta - što je dodatan razlog zašto propusta ne smije biti.

Također, cargo-partner osigurava transportere za ljubimce u skladu s regulativama za zračni prijevoz životinja koje propisuje IATA te imaju i posebno vozilo PETMOVE kojim certificirani vozač za transport životinja preuzima psa, mačku ili drugu životinju i prevozi do Zračne luke Zagreb gdje ju predaje specijalnom članu tima koji osigurava da bude sretno i sigurno prihvaćena na let.

Posao pratitelja uključuje prijevoz/pratnju životinje od vrata do vrata u skladu sa svim propisanim regulativama za siguran prijevoz životinje, a licencu izdaje Hrvatska veterinarska komora, nakon položenog stručnog ispita.

Tvrtka cargo-partner od ožujka 2018. godine članica je međunarodne udruge za prijevoz kućnih ljubimaca i životinja - IPATA te je prvi službeni član-špediter u jugoistočnoj Europi.

Kada smo se prije više od tri godine ozbiljnije posvetili prijevozu životinja nismo ni slutili da ćemo se razviti u vodećeg špeditera i prijevoznika životinja u regiji", objašnjava Zoran Starčević, direktor tvrtke cargo-partner u Hrvatskoj, te dodaje: „Danas ispratimo znatan broj ljubimaca godišnje, a uz naše, pokrivamo i susjedna tržišta. Naš tim organizira transport kućnih ljubimaca na bilo koju destinaciju u svijetu. Prevozimo sve vrsta životinja, najčešće su to psi, mačke, laboratorijske životinje (miševi), akvarijske životinje (ribice, kornjače). Svim vlasnicima koji planiraju putovanje za svoje ljubimce predlažem da ih slobodno predaju u sigurne ruke cargo-partner stručnjaka specijaliziranih za ovaj najosjetljiviji oblik transporta."

28.09.2020. 10:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Permano
    28.09.2020. 19:41
    Prevoz ljubimaca postao opasan biznis.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh