« Život
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
EHHH...

Kako pobijediti zimski blues

Simptomi uključuju bezvoljnost, nervozu, manjak energije i loše raspoloženje. Međutim, možete si ovu tranziciju olakšati sljedećim navikama

Pobijedite zimski blues
Pobijedite zimski blues (Arhiva)
Više o

sezonski afektivni poremećaj

,

zimski blues

Zimski blues nazivamo sezonski afektivni poremećaj je često stanje koje utječe na osobe bilo koje dobi pa i djecu. Naime, radi se o obliku depresije koja se najčešće javlja tijekom jeseni i zime.

Simptomi uključuju bezvoljnost, nervozu, manjak energije i loše raspoloženje. Međutim, možete si ovu tranziciju olakšati sljedećim navikama.

Budite aktivni - redovita tjelovježba važna je i za um i za tijelo. Fizička aktivnost smanjuje simptome depresije pa tako pomaže ljudima koji pate od afektivnog poremećaja. Vježbanjem se otpuštaju neutrotransmiteri koji potiču bolje raspoloženje. Istraživanja također dokazuju da ima još bolji učinak na zimski blues kad se kombinira s provođenjem vremena vani, na svježem zraku i danjem svjetlu.

Jedite pametno - kad zaglavite u zimskom bluesu moguće je da se okrenete takozvanoj 'comfort' hrani odnosno nezdravoj hrani koja pruža trenutno zadovoljstvo. Međutim, taj osjećaj nije konstantan i javlja se osjećaj krivnje pa i nakupljanje kilograma. 

Osigurajte dovoljno svjetlosti - budući da se tijekom zime često budimo dok je vani još  mrak, važno je osigurati si dovoljno svjetlosti. Postoje posebna svjetla programirana da se pale u vrijeme kad bi se trebali buditi, a imitiraju prirodno svjetlo. Osim toga, pokušajte u spavaćoj sobi dobiti što više svjetlosti: uklonite tamne zavjese i nemojte spuštati rolete do kraja.

Pazite na stres - ako se osjećate iscrpljeno, sami sebe upozorite na psihu i tijelo. Pokušajte osigurati barem 15 minuta dnevno za sebe. Radite ono u čemu uživate i što vas opušta. To može biti topla kupka, čitanje ili meditacija. 

04.11.2019. 21:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh