« Život
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
LAKO JE

Kako ostati u formi i u poznijim godinama

S obzirom na to da se moraju prilagoditi potrebama kućnih ljubimaca, njihovi vlasnici prisiljeni su i na veću i češću fizičku aktivnost

Nabavite psa i forma neće biti u pitanju
Nabavite psa i forma neće biti u pitanju (DeviantArt)
Više o

psi

,

kućni ljubimci

,

treća dob

,

šetanje psa

,

fizička aktivnot

Ostati u formi nije jednostavno ni u mladosti, a kamoli kad zađete u neke ozbiljnije godine, no znanstvenici imaju odgovor na taj problem - nabavite psa!

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta East Anglia (UAE) i Cambridge proveli su anketu među 3000 starijih osoba koje su morale odgovoriti imaju li psa i izvode li ga u šetnju. Potom su im dali akcelerometre koji su neprestano mjerili razinu njihove fizičke aktivnosti tijekom sedmodnevnog perioda. 

"Svima nam je poznato da razina fizičke aktivnosti opada s godinama", rekao je dr. Yu-Tzu Wu, voditelj istraživanja koji surađuje s oba sveučilišta. 

Znanstvenici su očekivali da će anketa pokazati kako "šetači pasa" rjeđe pribjegavaju sjedilačkom načinu života od ostalih sudionika studije, a rezultati su pokazali da vlasnici pasa prosječno dnevno provode pola sata manje sjedilački

"Iznenadila nas je činjenica da su vlasnici pasa prosječno dnevno bili fizički aktivniji i da su provodili manje vremena u zatvorenim prostorima čak i za vrijeme najhladnijih, najmračnijih i najkišovitijih dana u odnosu na osobe treće životne dobi bez pasa za dugih, sunčanih i ugodno toplih ljetnih dana", kazao je Andy Jones, voditelj studije i profesor javnog zdravstva na sveučilištu UEA . 

S obzirom na to da su se morali prilagoditi potrebama kućnih ljubimaca, njihovi vlasnici bili su prisiljeni i na veću i češću fizičku aktivnost. 

Jones je dodao kako ne preporučuje svim seniorima brigu o psima, budući da nisu svi u stanju voditi brigu o tim kućnim ljubimcima na pravi način. 

Iznio je alternativu - uključenje seniora u programe šetnje pasa iz skloništa za nezbrinute životinje dvaput tjedno. Istaknuo je da je u sklopu takvog programa mogućnost otkazivanja šetnje bila rjeđa od otkazivanja vježbanja s vršnjacima. 

Osim poticanja fizičke aktivnosti starijih osoba, psi im skraćuju trenutke usamljenosti, osobito ako žive sasvim sami.

Usto, aktivnost šetnje psa potiče osobe treće životne dobi na razgovor s drugim vlasnicima pasa, a konverzacija ne mora nužno biti o ljubimcu. 

Psihologinja Andrea Beetz tvrdi da su ranije studije pokazale povećanje razine oksitocina, hormona sreće, kod mnogih ljudi za vrijeme kontakta s psom. "Smanjuje se razina stresa i tjeskobe, a jača osjećaj povjerenja", kazala je Beetz. 

Rezultati studije objavljeni su u stručnome časopisu Journal of Epidemiology and Community Health. 

28.09.2017. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh