« Život
objavljeno prije 8 mjeseci i 10 dana
SAVJETI

Kako ostati kognitivno jak?

Stručnjaci kažu da postoji još jedan, ciljaniji način za jačanje pamćenja: igranje igara koje vježbaju dijelove vašeg mozga koji kodiraju, pohranjuju i dohvaćaju informacije

Igrajte se!
Igrajte se! (Arhiva)
Više o

igre

,

igranje

,

kognitivno opterećenje

Kroz godine naše kognitivne sposobnosti polako padaju, a najbolje igre za poboljšanje pamćenja one koje izazivaju i stimuliraju ove moždane regije i mreže, kao i povećavaju pažnju, koncentraciju i mentalnu fleksibilnost.

Čitajte dalje kako biste saznali uz koje se to društvene igre možete istovremeno zabavljati i vježbati pamćenje.

Dame / Kineske dame - dame i kineske dame su zabavne i pristupačne igre koje mogu pomoći u jačanju pamćenja u bilo kojoj dobi. Istraživanje iz 2016. objavljeno u časopisu Brain Imaging Behavior otkrilo je da je igranje nekoliko igara, uključujući damu, povezano s poboljšanom kognitivnom funkcijom.

Igre spajanja parova - spajanje uparenih kartica je možda popularno među malom djecom, ali to vas ne treba odbiti. Postoje i verzije namijenjene starijoj publici koje su izričito napravljene za jačanje pamćenja.

Igre temeljene na jeziku - Nancy Mitchell, gerijatrijska medicinska sestra, kaže da su igre temeljene na jeziku izvrsne za jačanje pamćenja jer izazivaju nove dijelove mozga i potiču neuroplastičnost. Konkretno, ona preporučuje igre koje koriste kartice za prevođenje. Ove kartice sadržavaju riječ ili frazu na drugom jeziku koji osoba možda uči ili već zna. Zatim moraju prevesti izraz na svoj trenutni jezik kako bi zaradili bodove", objašnjava Mitchell. "Ovo funkcionira jer se učenje jezika i prisjećanje odvijaju u hipokampusu - istom dijelu mozga koji je u velikoj mjeri pogođen Alzheimerovom bolešću i sličnim kognitivnim stanjima. Kontinuirano korištenje ovog segmenta živčanog sustava pomaže u održavanju živčanih komunikacijskih putova i promiče zdravlje stanica u tom području."

Križaljke - Sawney posebno preporučuje križaljke, koje naziva jednom od najklasičnijih igara za vježbanje mozga. "Ove igre mogu pomoći u testiranju vaših vještina vokabulara i oslanjanju na znanje iz povijesti, znanosti i popularne kulture. Križaljke mogu poboljšati i verbalno i epizodno pamćenje, budući da od vas zahtijevaju da se prisjetite riječi i činjenica iz svoje dugoročne memorije," napominje on.

Rebusi - "Rebus zagonetke su zagonetke riječi koje koriste slike, simbole ili slova za predstavljanje riječi ili fraza", objašnjava Sawney. "Rebus zagonetke mogu poboljšati i verbalnu i vizualnu memoriju, jer zahtijevaju od vas da povežete riječi sa slikama i zvukovima. Rebus zagonetke također mogu poboljšati mentalnu fleksibilnost, jer vas izazivaju da razmišljate kreativno."

Scrabble - Carbo kaže da je Scrabble izvrsna igra za jačanje pamćenja i održavanje verbalne tečnosti. Budući da se igra dobiva igranjem riječi koje sadrže istaknuta slova, igrači su nagrađeni za pamćenje širokog raspona riječi ove prirode. Stručnjak za demenciju kaže da čak i oni s težim gubitkom pamćenja mogu imati koristi od igranja Scrabblea, uz jednu malu izmjenu: Carbo potiče korištenje dodatnih pločica za lakše sastavljanje riječi.

Šah - svatko tko zna pravila može igrati partiju šaha, ali igrači koji su zapamtili poteze i protupoteze vjerojatnije će završiti partiju pobjedom. Sawney kaže da vam vježbanje igre može pomoći u jačanju pamćenja i mentalnoj vježbi. "Šah je igra strategije i logike koja uključuje planiranje, rješavanje problema i donošenje odluka. Šah može poboljšati radnu memoriju jer zahtijeva da u svom umu pratite više figura i poteza", kaže on. "Šah također može poboljšati prostornu memoriju, jer uključuje vizualizaciju ploče i mogućih ishoda."

Sve u svemu, upalite malo mozak i nek' radi :).

22.08.2023. 12:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh