« Kultura
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
DOBAR POPIS

Kako od djece napraviti ljubitelje filmova?

Djeca ne trebaju gledati Disneyjeve filmove već one Alfreda Hitchcocka, Charliea Chaplina, braće Marx i druge filmske klasike

Fotografija vijesti
Više o

filmovi za djecu

,

najbolji filmovi

,

popis filmova

Zimski praznici idealno su vrijeme za provesti pred televizorom, a obrazovna humanitarna organizacija Film Club preporučuje filmove za cijelu obitelj kojima je cilj filmski obrazovati mladu generaciju.

Disney, tko je to? - pitaju se iz ove filmske organizacije. Oni su nakon višemjesečnog istraživanja objavili dva popisa s deset filmskih naslova namijenjenih osnovcima i srednjoškolcima, koji će im omogućiti da bolje razumiju kinematografiju i uživaju u njoj. 

Ellen E Jones, direktorica Film Cluba smatra da roditelji moraju upoznati djecu s velikim filmovima na pravi način. "Mladi ljudi bi trebali  gledati  više klasika iz istih razloga zbog kojih bi trebali gledati dobre filmove uopće, jer dobar film može promijeniti način na koji vidite cijeli svijet", izjavila je direktorica Film Cluba za "Daily Telegraph te kaže da većinu filmova koji se nalaze na popisima djeca nisu imala priliku čuti, ali su nakon gledanja imali nevjerojatne reakcije.

Kad je riječ o osnovcima, na vrhu liste našao se Le balon rouge (Crveni balon) iz 1956. godine, kratki film Alfreda Lamorissea o dječaku i njegovom balonu. Iako u njemu ne postoje dijalozi, film je nagrađen Oskarom za najbolji scenarij. Drugo mjesto zauzeo je film Duck Soup (Pačja juha) iz 1933., komedija braće Marx, dok je na trećem mjestu klasik The Wizard of Oz (Čarobnjak iz Oza) iz 1939. godine. 

Četvrto i peto mjesto uopznat će djecu sa glumcem Alecom Guinnessom. Riječ je o Dickensovoj priči Oliver Twist koju je 1948. godine režirao David Lean te filmu The Lavander Hill Mob iz 1951. godine. 

Popis deset filmskih klasika za osnovce izgleda ovako: 

1. The Red Balloon (1956.) 

2. Duck Soup (1933.) 

3. The Wizard of Oz (1939.) 

4. Oliver Twist (1948.) 

5. The Lavender Hill Mob (1951.) 

6. The Kid (1921.) 

7. Miracle on 34th Street (1947.) 

8. Singin' In The Rain (1952.) 

9. The Thief of Bagdad (1940.) 

10. La Belle et La Bête (1946.) 

02.01.2012. 17:49:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh