« Život
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
VRIJEDNOST RADNOG MJESTA

Kako ocijeniti ponudu za posao

Najvažniji kriterij za odabir između više opcija je to sviđa li vam se uopće radno mjesto i volite li taj posao. I primanja, naravno

Posao - treba ga voljeti i od njega pristojno živjeti
Posao - treba ga voljeti i od njega pristojno živjeti (graur razvan ionut/FreeDigitalPhotos)
Više o

posao

,

zaposlenje

,

životopis

,

CV

,

ponude posao

Iako je malo vjerojatno da ste trenutno  u takvoj situaciji, kad vam je na raspolaganju nekoliko ponuda za posao važno je da svaku dobro izvažete. Uvijek će biti dobrih razloga za prihvaćanje svakog od ponuđenih poslova, ali isto vrijedi i za protivnu odluku. Kad procjenjujete sve opcije na umu treba imati nekoliko stvari. S ciljem da vam olakšamo čitavu stvar, istražili smo koje se stavke najviše spominju u razgovorima i smjernicama HR stručnjaka kojih je Internet prepun. Ono što slijedi je sažetak:

Put do vrha

Hoće li vam novi posao omogućiti napredovanje i profesionalni rast? Provjerite kakve odgovornosti ima osoba  koja će vam biti nadređena. Ako postoji znatna razlika između onoga što radi vaš prvi nadređeni u odnosu na vaš položaj, nije loše da prihvatite posao jer ćete imati priliku razvijati se i penjati se na ljestvici profesionalnog uspjeha. Ako pak mjesto podrazumijeva da radite gotovo identične stvari kao i prvi nadređeni (a on prima veću plaću) , onda razmislite jeste li spremni na dugoročno jednolik rad.

Životopis je važan

Novi posao bi trebao dati dodatnu dimenziju vašem CV-u. Posao vašem životopisu povećava vrijednost ako obuhvaća suočavanje s nizom izazova i omogućuje vam da preuzmete niz odgovornih uloga. Bilo bi idealno da vaš posao u CV-u možete predstaviti kao veliko postignuće.

Seljenje

Novi posao će od vas možda zahtijevati privremeno ili trajno preseljenje ili stalna putovanja. Prav opcija ovdje ovisi o vašim prioritetima. Ako vam selidba nije problem, a posao bi vam osigurao bolji i kvalitetniji život, samo naprijed.

Brend

Ako vam ponudu za posao nudi velika tvrtka, ne želite je ignorirati. Dobrom u manjim tvrtkama imate više odgovornosti i obaveza, ali kao što smo već bezbroj puta vidjeli u marketinškom svijetu, ime je najveća vrijednost. Dobar brend u vašem CV-u otvara vam vrata za ulaza u još uglednije tvrtke. Osim toga, kad uđete u veliku organizaciju možete mnogo naučiti jer je u njoj mnogo više ljudi. Nedostatak je što se lako možete izgubiti u masi.

Plaća

Treba li ovdje išta napisati?

Na kraju, najvažniji kriterij je to sviđa li vam se uopće radno mjesto i volite li taj posao. Ako je odgovor negativan, ove vam smjernice neće biti od koristi.

09.06.2011. 12:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh