« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
TRUD

Kako njemačka industrija želi ostati u svjetskom vrhu?

Njemačka industrija je u svjetskom vrhu kad se radi o tehnologijama za učinkovita proizvodna postrojenja, ali, ako to želi ostati morat će se još poboljšati

Kako ostati na vrhu?
Kako ostati na vrhu? (Arhiva)
Više o

industrija

,

Njemačka

Tvornicu budućnosti se već odavno može vidjeti na Industrijskom sajmu u Hannoveru. O njoj se govori već godinama. Tako je i ove godine. Ali, sad je, čini se, sve malo konkretnije, opipljivije. Svi govore o industriji 4.0 - to je standard koji su prije dvije godine kreirali njemački strojograditelji i koji bi trebao postati mjerilo u cijelom svijetu.

Ne prokockati prednost

Novo je da počinjemo razmišljati s gledišta klijenta. Industriju 4.0 moramo koristiti kako bismo naša postrojenja učinili klijentima privlačnijima", kaže Reinhold Festge, šef Saveza njemačkih strojograditelja VDMA. Svi veliki proizvođači softwarea su u SAD-u, to je određena opasnost. "Ali, ja osobno se ne bojim, jer mi strojograditelji vodimo računa o tomu da zadržimo vodeću poziciju", kaže Festge u razgovoru za DW. Oni koji razvijaju software "trebaju nam biti na usluzi i pomoći da ostvarimo svoje predodžbe".

Potrebni su novi impulsi jer u posljednje vrijeme poslovi ogledne njemačke branše nisu išli najbolje. Te nove impulse bi trebalo donijeti umrežavanje proizvodnje i IT-svijeta. Ali, to se neće dogoditi samo od sebe. Tako valja shvatiti i upozorenje šefa Industrijskog saveza BDI Ulricha Grilloa na otvorenju sajma - da bi Njemačka mogla izgubiti vodeće mjesto. "Na globalnom IKT-tržištu, dakle kod informacijske i komunikacijske tehnologije, mi Europljani sigurno zaostajemo, a vodeće mjesto drže Amerikanci." A ta tehnologija je nužna kako bi se unaprijedilo industriju, tehniku automatizacije i upravljanja. "U tomu smo sigurno jako dobri, sigurno se može reći da smo vodeći u svijetu", kaže Grillo za DW. "Ali, moramo zajedno raditi, to je zajednička tema."

Slično misli i Hans Beckhoff. On je direktor istoimenog poduzeća iz istočnovestfalskog Verla. I Beckhoffovi proizvodi su traženi u cijelom svijetu i pomažu da se proizvodne procese učini djelotvornijima. Svaka branša se stalno stavlja na provjeru, osobito sad kroz internetsku tehnologiju. "Hoće li čovjek ubuduće kupovati neki auto zato što je to, recimo, BMW ili zato što on ima Googleove osobine?", pita Beckhoff. Isto vrijedi, naravno, i za strojarsku industriju.

Ali, Beckhoff je optimist. "Mi ne gubimo priključak, ali kod novih tehnologija se stalno mora paziti da ih se pravovremeno integrira."To je velik izazov za njemačke strojare među kojima dominiraju srednje velika poduzeća. Jedno od njih, koje je na svom području vodeće u svijetu, je tvrtka Weidmüller. Njezini utikači i utičnice omogućuju u cijelom svijetu međusobnu komunikaciju strojeva.

Predsjednik uprave Peter Köhler kaže da se ne radi o gubljenju priključka nego o "stavljanju na kocku prednosti koja trenutno iznosi jednu do dvije godine". I on poziva na suradnju kako bi njemačka industrija zadržala prednost. "Kako bi industrija 4.0 ostala vodeća u svijetu potrebno je daljnje, intenzivno istraživanje, suradnja sa sveučilištima i institutima, s drugim branšama."

Ipak tek industrija 3.8?

Beckhoff je uvjeren da njegovo poduzeće ima odgovore na sve izazove industrije 4.0. Jer, ono što zvuči jednostavno kao primjerice sustav skladištenja koji misli ili inteligentni proizvodi koji komuniciraju sa strojevima, to su u stvarnosti vrlo kompleksni sustavi čiji razvitak može biti ostvaren samo uz suradnju brojnih partnera. Upozorenja šefa industrijskog saveza Grilloa i savezne kancelarke Angele Merkel stigla su do poduzeća. I Werner Struth, direktor Grupe Bosch, mjerodavan za industrijsku tehniku, smatra da Njemačka zauzima vodeću poziciju, ali upozorava: "Upozorenje je sigurno na mjestu, jer ne smijemo popuštati u našoj budnosti i agilnosti nego se moramo stalno brinuti da ostanemo na čelu."

Još, dakle, nije odlučeno tko će u četvrtoj industrijskoj revoluciji imati vodeću ulogu.Suparnici će to registrirati sa zanimanjem. Oni neće Nijemcima bez borbe prepustiti to područje. Na putu do stvarno funkcionirajuće tvornice budućnosti treba još puno toga učiniti. Kako je to formulirao jedan menadžer kad se savezna kancelarka zaustavila na Siemensovom štandu, umjesto industrije 4.0 trenutno smo tek kod 3.8.

Piše: Henrik Böhme/Anto Janković/DW
10.04.2014. 10:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh