« Život
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
ZAPAMTITE

Kako navesti nekoga da promijeni mišljenje

Sukob mišljenja česta je stvar u svakodnevnom životu, a kako svi želimo dominirati, nije čudo da pokušavamo uvjeriti sugovornika da promijeni mišljenje - najčešće na pogrešan način

Svađe nisu potrebne, evo kako ih riješiti
Svađe nisu potrebne, evo kako ih riješiti (Shutterstock)
Više o

svađa

,

utjecaj

,

sukob mišljenja

,

promjena mišljenja

Sukob mišljenja često završava svađom, ponekad i razdorom između sugovornika, no ako poslušate savjet star 350 godina, kvaliteta života mogla bi vam drastično porasti, tvrde stručnjaci.

Naime, teorija uvjeravanja bavi se upravo time - promjenom nečijeg mišljenja, a u njenim se osnovama nalaze postulati koje je zapisao Blaise Pascal, filozof iz 17. stoljeća:

"Ako želimo pokazati nekome da griješi, najprije moramo stati na njegovu točku gledišta. Odatle možemo vidjeti što je točno u onome što tvrdi, ali i ukazati mu gdje griješi. Tako, on će biti zadovoljan zato što ne osjeća da je pogriješio, nego da samo nije sagledao sve strane problema. Nitko neće biti uvrijeđen ako ne može sagledati sve dimenzije, ali nitko ne voli ne biti u pravu", napisao je Pascal.

Uz to, Pascal je tvrdio da je ljude puno lakše uvjeriti s razlozima do kojih oni sami dođu, nego da im namećete vlastito mišljenje.

Pascal je zapravo želio reći da je lakše nekome promijeniti mišljenje o nekoj temi tako što ćete priznati da je on djelomično u pravu, i potom mu dopustiti da sam shvati gdje je pogrešio i to promijeni.

Moderni psiholozi kažu da je u ljudskoj prirodi da se još jače drže svog stava ako im kažete da nisu u pravu, stoga, primjenite Pascalov recept i vaše će svađe od sada izgledati puno, puno drugačije.

15.09.2016. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh